Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Obama připravuje reformu imigrace

Obama připravuje reformu imigrace
zdroj: tisková zpráva

Americký prezident požaduje, aby část ze zhruba 11 milionů nelegálních imigrantů v zemi mohla získat občanství. Také hodlá zpřísnit bezpečnostní opatření na hranicích s Mexikem, jež by měla omezit počet dalších nelegálních přistěhovalců. A kdo to zaplatí? Daně nových občanů.

Nejrychleji rostoucí americká menšina Hispánců začíná být ze současného šéfa Bílého domu zklamaná. Ve volbách mu totiž daly hlas dvě třetiny z deseti milionů hispánských voličů. Za rok jich bude hlasovat ještě o dva miliony více.

Návrh reformy

Jak informuje server iDnes.cz, Hispánce zklamalo nedodržení Obamova takřka čtyři roky starého předvolebního slibu. Prezidentský kandidát tehdy slíbil, že v prvním roce vlády předloží zákon o imigraci. To se ale dosud nestalo a USA oni navíc deportovaly 400 tisíc přistěhovalců.

Obama představil návrh imigrační reformy v texaském El Paso, které leží na hranicích s Mexikem. Ze Střední Ameriky totiž pochází většina nelegálních přistěhovalců.

Reforma = ekonomický imperativ

Americe chce dokázat, že na změně vydělá. Bílý dům vyčíslil náklady reformy na 54 miliard dolarů. Přínos z daní od nelegálních imigrantů, kteří by získali občanství, by prý ale dosáhl 66 miliard dolarů.

"Nelegální imigranti žijí ve stínu a jsou bezbranní vůči firmám, které se vyhýbají placení daní a nedávají pracovníkům ani minimální mzdu," řekl Obama. „Chci, aby prosperitu v této zemi sdílelo co nejvíce lidí. Imigrační reforma je proto ekonomickým imperativem," uvedla hlava státu.

Nepřijatelná pro Kongres

Nový zákon by také měl usnadnit spojování rodin a zlepšit postavení dětí, které do USA přijely nelegálně se svými rodiči. Sněmovna reprezentantů už loni přijala zákon, který legalizuje pobyt studujících dětí. Senát ho však odmítl. Obama zdůraznil, že za novelu bude dál bojovat.

Americká média ovšem upozorňují, že imigrace je ve USA výbušné téma, zvlášť při současné vysoké nezaměstnanosti. Nelze tak prý očekávat, že by Kongres do prezidentských voleb v listopadu 2012 přijal Obamovu anebo nějakou jinou reformu.