Dnes je sobota 11. května 2024., Svátek má Svatava
Počasí dnes 6°C Zataženo

Nový Bydžov tři měsíce poté: Klid a dobré sousedské vztahy

Nový Bydžov tři měsíce poté: Klid a dobré sousedské vztahy
zdroj: Mediafax

Jak vypadá bezpečnostní situace v Novém Bydžově tři měsíce poté, co město přilákalo díky problémům s kriminalitou nepřizpůsobivých pozornost radikální pravicové DSSS a Autonomních nacionalistů? ParlamentníListy.cz se zeptaly muže, který má bezpečnost ve městě na starost.

Místostarosta Bohumil Orel z Bydžova s potěšením hlásí: Je tu klid, naše opatření zabrala.

Nový Bydžov na Královéhradecku se co do mediální sledovanosti mohl na přelomu roku směle měřit s vládou Petra Nečase, která prožívala svou první velkou krizi. Důvodem, proč se do malého městečka začaly sjíždět zástupy novinářů a po nich i radikálové, nabízejících "rychlá a účinná řešení," byl rostoucí počet přepadení páchaných členy místní romské komunity. Podle romských starousedlíků šlo o nově příchozí jedince ze Slovenska.

Útoky, které vyvrcholily znásilněním jednadvacetileté ženy před zdejším kostelem (přičemž pachatel podle oslovených občanů z místní romské komunity nepocházel), vyprovokovaly starostu Pavla Loudu (ODS) k prohlášení, které vyvěsil na oficiálních webových stránkách města. Věta, konstatující, že "cikání otravují, znásilňují a kradou" vyvolala odsouzení ze strany řady politiků i jiných osobností veřejného života. Starosta Louda také díky tomu čelí trestnímu oznámení.

Čtvrt roku poté, co městem prošel dav radikálů z Vandasovy DSSS ale město hlásí klid. I přesto, že situace byla podle místních horší vždy v létě než v zimních měsících. Podle Orla pomohlo zklidnění situace větší nasazení státní i městské policie plus pravidelná jednání bezpečnostní komise.

Celý článek na ParlamentniListy.cz