Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Nové trendy v kuchyních v roce 2021

Nové trendy v kuchyních v roce 2021
zdroj: tisková zpráva

Kuchyňské trendy se mění většinou jen velmi pozvolna a ani letošek není výjimka. Stále se setkáváme hlavně s ozvěnami minulého roku, avšak obohacenými o nápadité nové směry. Co letělo minulý rok? Minimalismus, přírodní materiály, beton a kámen, barevná kuchyně, tmavá kuchyně…

Trendy roku 2021

Chytrá kuchyně
Jako první je na místě zmínit chytrou kuchyni. Chytré technologie jsou všude a jsou vzájemně propojené. Není důvod, aby kuchyně zaostávala. Vše je snazší a jednodušší. Chytrý sporák je schopný hlídat vaření, a dokonce vám napoví, jak který pokrm připravit. Chytrá lednička zabraňuje vzniku námrazy, diagnostikuje možné problémy a udržuje potraviny déle čerstvé díky řízení cirkulace vzduchu. Chytrá myčka sama zvolí program tak, aby byl co nejefektivnější a nejekologičtější. Netřeba říkat, že všechny tyto přístroje lze ovládat přes mobil.

kuchyne-gorenje-lea zdroj: tisková zpráva

Ať není nic vidět
Co minimalismus pouze nakousl, se začíná uplatňovat úplně doslova - nic nemá být vidět, vše se musí schovat za jednoduché čtvercové nebo obdélníkové plochy. V kuchyni nezůstane vidět vůbec nic, nejlépe ani houbička na nádobí. Pouze dřez na pracovní lince a minimalistický stůl a židle. Zbytek jsou stěny ze skříněk od shora až k podlaze bez jediné úchytky. Vše je dokonale čisté a kompaktní, veškeré vestavné spotřebiče jsou skryté a kuchyně působí nadčasově.

Dvoubarevnost
Zatímco barevné žánry z minulého roku v podstatě všechny zůstávají, přibývá nám ještě jeden atraktivní nápad - odlišné barvy vrchních a spodních skříněk. A nebo prostě jakékoliv použití dvou barev na skříňky namísto jedné. Může jít o dvě vzájemně kontrastní barvy (černá a bílá), dvě odlišné barvy jako červená a žlutá nebo šedá a modrá, nebo o dvě příbuzné barvy jako jsou pastelově zelená a olivová. V neposlední řadě se může jednat o dva odstíny téže barvy: světle žlutá a tmavě žlutá.

Kovové detaily a textury
Co původně bylo populární v industriálních místnostech, si nakonec našlo cestu ke všeobecné oblibě a užití. Řeč je o detailech z kovu, což může být měď, zlato, chrom, nerez, ale i jiný kov. Kovy se dostávají čím dál více do koupelen i kuchyní hlavně v podobě vodních baterií, ale lesklé kovové linie a textury lze použít i na pracovní desce, stolu, skříních... Ke kovovým prvkům skvěle pasuje dobře zvolená barevná plocha, příkladem může být zlatý dřez se zelenou pracovní deskou nebo měděné prvky se šedou barvou okolo.

Tip: Pro inspiraci si prohlédněte celou galerii moderních kuchyní Gorenje.

kuchynsky-kohoutek zdroj: tisková zpráva

Otevřená kuchyň
Další pozoruhodnou změnou v kuchyních je nahrazování uzavřených skříní otevřenými. Anebo skříně zmizí úplně a objeví se místo nich police nebo vitrína. Ačkoliv je toto řešení nepraktické kvůli usazování prachu, je mnohem estetičtější. Za sklem nebo na policích je jakýkoliv dekorativní předmět nebo kuchařská knížka, díky čemuž celá kuchyně působí zabydleněji a osobněji. Navíc se prostor díky absenci skříní o něco zvětší - minimálně opticky.

Tip na závěr: Pokud se chystáte na rekonstrukci kuchyně a část práce chcete zvládnout svépomocí, přečtěte si článek o malování kuchyně. Možná si tak ušetříte řadu potíží.

Zdroje:
Inzerce