Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

'Nechutně úspěšný' Dr. Dre. Legenda rapu a designových sluchátek

'Nechutně úspěšný' Dr. Dre. Legenda rapu a designových sluchátek
Dr. Dre na sluchátkách nesoucích jeho jméno vydělal miliardy | zdroj: Isifa.com

Hip-Hop patří mezi mladší hudební žánry, přesto definoval životy již tří generací mladých lidí po celém světě. Dr. Dre, který stál u zrodu rapového fenoménu, slaví padesátku. Za 30 let hudební kariéry toho stihl hodně. Spoludefinoval hudební styl západního pobřeží, zahrál si v hollywoodských blockbusterech, udělal desítky lidí slavnými a mezitím si stihl prodejem sluchátek vydělat miliardy korun.

Dr. Dre se narodil 17. února 1965 jako Andre Romelle Young v Los Angeles. Vyrůstal ve čtvrti Compton, která dodnes patří ve Spojených státech mezi místa nejvíce postižená kriminalitou a chudobou. Rozvrácený domov, kriminální prostředí a rasová diskriminace nejsou nejlepší předpoklady pro budoucnost magnáta showbyznysu. Young se ale nenechal svým skromným původem odradit.

Hudební kariéru odstartoval ještě jako Dr. J v losangeleských klubech, kde se od starších a zkušenějších učil mixovat desky a rapovat. Později už jako Dr. Dre se stal členem World Class Wreckin' Cru, které záhy začalo dominovat černošské hudbě západního pobřeží.

Skutečný zlom přišel v roce 1986, kdy Dr. Dre spoluzaložil legendární N.W.A (akronym pro Niggaz With Attitude – česky Negři s vychováním nebo také Negři s postojem). Po boku vznikajících ikon jako Ice Cube, Eazy-e a Arabian Prince dal Dre jasně najevo, že není rychlokvaška.

V jeho stínu vyrostly největší dosavadní ikony rapové kultury. Dre prokukoval skladby legendárního 2Paca, Snoop Dogga či 50 Centa, odskočil si k industriální legendě Nine Inch Nails. Nebýt Dreho, hudební svět by možná nikdy neznal pobledlého dietroitského rappera vystupujícího pod jménem Eminem.

Výčet hudebních ikon, které s sebou Dre vynesl do výši showbyznysu, je dlouhý skoro stejně jako seznam skladeb, které za 30 let práce vyprodukoval. Přidejme k němu dvě sólové desky, kterých se jen v USA prodalo přes 10 milionů.

Sluchátka, která nosí každý

Hudba ale není ani zdaleka jediným zdrojem příjmů kdysi chudého chlapce z černošské čtvrti. Dre patří mezi schopné byznysmeny. V roce 2008 na trh uvedl sluchátka Beats by Dr. Dre, které dnes stejně jako jeho desky zná celý svět.

Investici loni zhodnotil a značku sluchátek prodal technologickému gigantu Apple. Na bankovním účtu nikdy nevystudovaného doktora od té doby svítí příjemných 650 milionů dolarů (asi 16 miliard korun). Dreho sluchátka si oblíbil svět rapu i enfant terrible pop music Lady Gaga. Dre se přes noc stal nejbohatším rapperem v historii. O prestižní post do té doby bojovali rapový magnáti z východního pobřeží spojených států Jay Z a Diddy.

Za Dreho úspěchem kromě nepopiratelného talentu a smyslu pro vhodný beat stojí striktní pracovní etika. Dre platí za jednoho z největší perfekcionistů hudebního průmyslu. I kvůli tomu fanoušci čekají na jeho třetí sólovou desku dlouhých 16 let. Nezdá se ale, že by ikona patřící do kategorie "větší než život" někam spěchala. Když se zrovna nevěnuje hledání nových talentů, snaží se pomáhat jinde. S Jimmy Iovinem, který s Drem rozjel byznys s legendárními sluchátky, věnoval na rozvoj Jihokalifornské univerzity 70 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun).

Honosné sídlo pro nejbohatšího rappera

Dre nešetří ani na sobě, nedávno si pořídil honosné sídlo za lidových 40 milionů dolarů. Svůj předchozí domov prodal za 32 milionů. Právě trhu s luxusními realitami se totiž Dre věnuje ve volném čase. Investic v řádech desítek milionů dolarů udělal již několik.

Dr. Dre je ikona každým coulem. Na rozdíl od mnohých celebrit je znám i relativně střízlivým životem. Cvičí a večírky bere spíš jako společenskou povinnost. Je vzorným otcem a manželem. Nic nenasvědčuje tomu, že by chtěl v padesáti se showbyznysem skončit. Aktivně produkuje a hledá nové talenty. Korunní princ rapu Kendrick Lammar prošel Dreho školou rapu teprve pře pár lety.

Na pokořitele magického trůnu dolarového miliardáře rapu se dál čeká. Dre se svojí ambicí v tomto směru nijak netají. Nejnovějším trhákem, na kterém se Dre podílí je biografický snímek legendárních N.W.A., který jde do kin v létě letošního roku. Vzhledem k tomu, že Dre pojem neúspěch nezná, všichni očekávají novodobou filmovou klasiku.

Koneckonců posuďte sami: 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní