Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nečas se vydal na cestu spolupráce s jistými lidmi, upozorňuje Doktor

Nečas se vydal na cestu spolupráce s jistými lidmi, upozorňuje Doktor
zdroj: Mediafax

„Dotekem medúzy“ nazval bývalý dlouholetý člen ODS Michal Doktor pravé příčiny odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti. „Nemohu nevidět bouři nevole, kterou v ODS vyvolává jméno Lenka Bradáčová, i samotné kroky Pospíšila ve funkci,“ říká poslanec, který opustil ODS kvůli jmenování Martina Kuby, spojence vlivného občanského demokrata Pavla Dlouhého, známého jako „knížete z Hluboké“, do čela resortu průmyslu a obchodu.

Na protest proti účelovému obsazování kontroverzních lidí do vysokých funkcí jihočeský poslanec Doktor opustil řady občanských demokratů. Na tanečky kolem odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti se prý proto dnes už dívá s nadhledem, který mu právě dovoluje fakt, že už není členem ODS. „Zažil jsem něco podobného, takže mě způsob, jakým premiér Petr Nečas odvolal jednoho ze svých ministrů, nepřekvapil,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz. Je to podle něj jen opakování, „recidiva“ situace, která se odehrávala kolem obsazování postu ministra průmyslu.

Nečas podobně nečekaně obsadil nejen průmysl, ale udělal změnu i v čele resortu zemědělství. Odvolal bez zjevného důvodu Ivana Fuksu a jeho nástupcem učinil Petra Bendla. Důvodem těchto změn prý není snaha Nečase obsadit ministerstva lepšími odborníky, ale zbavit se soupeřů či kritiků ve straně a jmenováním vlivných lidí z regionů posílit svůj vliv v ODS.