Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Nebezpečná propaganda Miloše Zemana

Komentář: Nebezpečná propaganda Miloše Zemana
zdroj: tisková zpráva

Pokud by se Miloš Zeman nestal prezidentem, byl by z něj skvělý ministr propagandy. Český prezident se dokáže mistrně trefit do nálady šedých mas. Říká to, co chce lid slyšet. A jde mu to skvěle. 

Uprchlická krize patří k oblíbeným Zemanovým tématům. Hrůza z lidí prchajících před válkou a chudobou lomcuje českou společností jako nic jiného a prezident si nenechá ujít jedinou příležitost, kdy do toho může šťouchnout a ještě víc rozvášnit dav, který se klepe strachy a vzteky.

Však se podívejte na fotky uprchlíků, jsou tam samí mladí lidé, v jedné kapse iPhony a iPady, v druhé dolary a eura. S takovými lidmi logicky nelze mít žádné slitování.

Vášně kolem zjištění, že mezi utečenci jsou i děti, už trochu ochably. Fotky utopených chlapců už nekolují internetem. A kdyby se náhodou objevily znovu, prezident přispěchal s vysvětlením, jak se věci mají. Bosé děti šlapající podzimní, studené bláto po Balkánské stezce, to vlastně nejsou děti, ale jen štíty, které používají mladí syrští a afghánští muži.

Pravda, samotné děti si soucit podle Zemana zaslouží, ale přenášejí ho také na lidi, kteří si ho nezaslouží. Kdo by nechtěl prezidenta, který osobně prošacuje každého uprchlíka, který lidu otcovsky poradí, s kým má či nemá soucítit, který ví, kdo si co zaslouží.

Zbavme uprchlíky identity, pohlaví, odlidštěme je, aby se dali bez výčitek svědomí poslat zpátky domů, na popravu. V Zemanově rejstříku chybí snad už jen přímé označení "podčlověk". Uprchlíci přece nejsou dost způsobilí, nejsou přece schopní se přizpůsobit našemu společenskému řádu.

A pak předhoďme zdivočelému davu jako kus masa možnost volby, zda tyto "podlidi" přijmeme mezi sebe. Vyhlasme referendum, které legitimizuje to, že jsme se zřekli lidskosti.

Zeman se rád vychloubá, že říká věci narovinu, bez obalu. Mezi chvályhodnou upřímnosti a nebezpečnou manipulací, která podněcuje nejhorší lidské vlastnosti, je ale velký rozdíl. Je strašně snadné podlehnout strachu. Máme ale historickou zkušenost, kam to může zajít.

Nenechme se ukolébat tím, co chceme slyšet, protože je to pohodlnější a bezpečnější. Řiďme se tím, co je správné. To je jediný způsob, jak odolat nebezpečné propagandě a nezopakovat historickou tragédii, pro níž tentokrát ani nemusíme budovat plynové komory. Stačí poslat tisíce lidí zpátky vstříc kulkám a bombám. 

Zdroje:
Vlastní