Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Majetková přiznání politiků? Vedlejší příjmy, luxusní bydlení

Majetková přiznání politiků? Vedlejší příjmy, luxusní bydlení
zdroj: Mediafax

Ze štědrých poslaneckých náhrad si například Bohuslav Sobotka dokázal ušetřit pět a půl milionu na svůj byt. Boris Šťastný (ODS) si zase "bokem" vydělává miliony.

Poslanci, senátoři, ministři i další vrcholoví politici a úředníci musí každý rok předkládat majetková přiznání. Do nich má možnost nahlédnout i veřejnost - zjistí tak, jaké nemovitosti politici nabyli či zda mají podíly ve firmách nebo vedlejší příjmy.

Zákon, který toto politikům a úředníkům ukládá, platí od začátku roku 2007. Letos tak budou zástupci veřejnosti podávat přiznání již počtvrté. Čas na to mají do června.

Miliony do bydlení? Žádný problém

Ze současně činných politiků a těch, kteří nás pravděpodobně budou reprezentovat i po květnových parlamentních volbách, si - alespoň dle majetkového přiznání - nejlépe žil místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Koupil si byt za více než sedm milionů korun. Hypotéku si však vzal pouze na milion a půl. Na zbytek si prý našetřil z poslaneckých náhrad - tvrdí ale, že žádný zákon neporušil.


Špatně si nežil ani poslanec Boris Šťastný (ODS), který si za pět a půl milionu zrekonstruoval svůj byt, ani Zdeněk Škromach z ČSSD, který si postavil rodinný dům za pět milionů korun.

Do bydlení investoval čtyři miliony také Petr Gandalovič (ODS) nebo současný ministr vnitra Martin Pecina, který bude ve volbách kandidovat na pražské kandidátce ČSSD. Koupil si dva byty za celkem pět milionů korun.

Výdělky bokem? Častý jev


Poslanci si však kromě svých štědrých platů a náhrad vydělávají i jiným způsobem. Boris Šťastný z ODS si v roce 2007 a 2008 vydělal za soukromé poradenství téměř čtyři miliony korun, jeho straničtí kolegové Jan Bauer a Tomáš Dub si zase na milionové částky přišli coby insolvenční správce, resp. člen v dozorčí radě Pražské teplárenské.

V majetkovém přiznání musí ale politici přiznávat kromě příjmů a výdajů také své dluhy.Těmi nejvyššími se může "pyšnit" Daniel Petruška z ODS, jehož hypotéka dosáhla desetimilionové výše a  jiná půjčka dalšího milionu a půl.

Vysoký dluh má i odcházející předseda občanských demokratů Mirek Topolánek, který splácí pětimilionovou hypotéku. Stejnou částku splácí také předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) nebo Jan Vidím (ODS).

www.parlamentnilisty.cz