Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Létající vajíčka i lázeňský úplatek. Zeman na západě země sršel vtipem

Létající vajíčka i lázeňský úplatek. Zeman na západě země sršel vtipem
Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman absolvoval první den návštěvy Karlovarského kraje, kam zavítal i s manželkou Ivanou. Program byl víc než náročný, hlava státu se od desáté hodiny ráno nezastavila. Vedle krajské metropole Zeman navštívil mimo jiné Jáchymov, kde se mu dostalo velmi vřelého přivítání.

Český prezident opět obnovil své návštěvy krajů, když loni s počátkem listopadu musel prakticky veškerý program kvůli zranění kolene zrušit. S počátkem nového roku Miloš Zeman navázal tam, kde skončil.

Návštěva karlovarského regionu začala stejně tradičně jako všechny předešlé. Nejdříve se prezident sešel s hejtmanem a vedením kraje a diskusí se zastupiteli.

Během prohlídky legendární porcelánky Thun v Nové Roli se prezident republiky zajímal nejen o stav firmy, a zda se daří v exportu, ale ptal se i na mzdy zaměstnanců a uvedl, že by mohly být vyšší. Vedení porcelánky prezidenta žádalo, zda by pomohl se zrušením vysokého cla do Ruska. Miloš Zeman slíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách.

Prezident často s oblibou říká, že má rád cesty po krajích a malých městech, neboť si tam ještě lidé uchovali zdravý rozum. To se v Jáchymově, kam Zeman zavítal odpoledne, potvrdilo. Na příjezd prezidenta republiky čekalo před jáchymovským kulturním domem okolo dvou stovek občanů. Po příjezdu autokolony dokonce začaly na živo vyhrávat slavnostní fanfáry.

Miloše Zemana ale nechtěli vidět pouze místní obyvatelé. V davu lidí postávali i zvědaví ruští turisté. Dvě z žen prý přijely na dovolenou do Karlových Varů, a když se dověděli o programu českého prezidenta, přijely si ho do Jáchymova vyfotit.

Setkání a diskuse s občany, které se dříve konaly na náměstích, byly kvůli studenému počastí přesunuty do teplejších prostor. V jáchymovském kulturním domě už při zahájení Zeman sršel vtipem.

„Těm z vás, kteří stojí po stranách, doporučuji, aby si sedli, protože po mé šestihodinové přednášce se lidé mohou stát agresivními. Karel Čapek říkal, že kdo stojí, tak káže a kdo sedí, tak si povídá a já jsem si sem s vámi přišel povídat. Nad to si myslím, že těch kázání jsme si v minulosti vyslechli dost,“ zahájil prezident.

Během debaty prezident Zeman na občany především apeloval, že aby se pravidelně účastnili voleb. Sám totiž řekl, že si váží nejen lidí, kteří ho volili, ale všech, kteří před rokem volili i jeho protikandidáty. „A provokativně řeknu, že si poněkud méně vážím lidí, kteří ani teď k volbám nešli, protože se vzdali svého občanského práva. Kdyby těch 40 procent oprávněných voličů, co sedělo doma, šlo volit, tak by dnešní sněmovna vypadala jinak a ti lidé by pak nemuseli nadávat u piva,“ vzkázal Zeman.

„Zajímejte se o politiku. Tím zájmem o politiku je i to, když občané zahrnou politiky natvrdo uvařenými vajíčky nebo jinými plody země české, to k tomu patří. Nejhorší je nedělat nic,“ poradil s úsměvem lidem prezident.

Jeden z dotazů od občanů směřoval na média a jejich ovlivňování lidí. Tazatel dokonce řekl, že kdyby novináři nemanipulovali, Zemana by mohlo v prezidentských volbách volit klidně 80 procent lidí.

Při té příležitosti Miloš Zeman zopakoval své oblíbené bonmoty týkající se novinářů a s ironií sobě vlastní dodal, že jeho láska k novinářům je dobře známá. Nejhorší však podle něho je, když novináři píší o všech tématech, aniž by jim rozuměli. „Přitom studium těchto témat by zabralo minimálně měsíce, ale oni píší o všem a přitom nerozumí ničemu,“ dodal už s vážnou tváří český prezident v Jáchymově.

Tam také novináře informoval, že se nechal "zkorumpovat". Úplatkem, který přijal, byla poukázka do jáchymovských lázní, kterou prý hlava státu využije během léta. "Nebyla to sice obálka, ale poukázka. Takže vidíte, jak jsem se nechal podplatit," vtipkoval Zeman.

Později ještě Miloš Zeman debatoval s občany Karlových Varů v hotelu Thermal. V úterý hlava státu navštíví například Ostrov nad Ohří či Sokolov. Návštěvu Karlovarského kraje Zeman zakončí ve středu ve Žluticích.

Zdroje: