Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Kubera nejen o Romech: Umí pracovat, ale chtějí hotovost. A hned

Kubera nejen o Romech: Umí pracovat, ale chtějí hotovost. A hned
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Expremiér a poslanec ČSSD Jiří Paroubek se v úterý zastal v článku Mladé fronty Dnes Romů. Od nového roku rodiny s dětmi přišly totiž o tisíce kvůli změně ve vyplácení sociálního příplatku.

„Jak může většinová společnost za takových podmínek očekávat, že dojde ke zlepšenému začleňování příslušníků romských komunit do běžného života?" táže se v souvislosti s tím Paroubek. Koaliční politici s ním ale moc nesouhlasí. Senátor Jaroslav Kubera dokonce Paroubka podezřívá z toho, že mu nejde o problém sociálních dávek, ale o to, aby získal voliče.

Ministerstvo práce a sociálních věcí od začátku letošního roku jinak vyplácí sociální příplatek. Dříve dávku mohl dostat každý na nezaopatřené dítě jako doplatek do stanoveného životního minima, pokud příjem rodiny nedosahoval dvojnásobku životního minima. To se ale od 1. ledna 2011 změnilo a podle Paroubka změna tvrdě dopadla na Romy s dětmi.

„Například rodina se šesti dětmi touto úpravou přišla o sedm tisíc korun měsíčně. Peníze se vyplácely zpětně, tudíž rodiny zaznamenaly znatelný pokles příjmů až v únoru tohoto roku," napsal Paroubek v článku nazvaném Tři měsíce, jež Romům změnily svět.

Celý článek na ParlamentniListy.cz.