Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak udělali kozla požárníkem

Jak udělali kozla požárníkem
Následky lesních požárů v Santa Juana | zdroj: Profimedia

V jihochilském městě Santa Juana, které na začátku roku zasáhly rozsáhlé požáry, mají místní k dispozici speciální jednotku bojující proti ohni - stádo koz. Zvířata totiž sežvýkají zelenou vegetaci a rozdupají tu suchou, která by se jinak mohla nahromadit a podpořit šíření požáru.

Kozy už letos v únoru zachránily les Bosques de Chacay, když se v Chile kvůli vlně veder a obrovskému suchu šířily lesní požáry, které nakonec usmrtily desítky lidí a tisíce dalších zranily. „Park byl tehdy obklopen požáry, ale nakonec byl jediným zeleným místem, které zůstalo ušetřeno,“ uvedla Rocio Crucesová, spoluzakladatelka parku o rozloze 16 hektarů. Právě ona rovněž stojí za projektem Buena Cabra využívajícím kozy k ochraně území před požáry.

Brigádu složenou ze stovek koz i ovcí využívají například i v Portugalsku a Španělsku. Pokud zvířata dobře odvedou svou práci, zůstanou po nich volné plochy, které mohou pomoci zastavit lesní požáry. Kozí trus rovněž pomáhá obohacovat půdu a zabraňuje další erozi.

„Požár náš les sice zasáhl, nicméně skutečně zasažena byla pouze první řada stromů, méně než deset procent parku,“ vysvětlila Crucesová. Projekt využívající kozy založila po smrtících požárech v roce 2017. Její stádo se mezitím rozrostlo z 16 na 150 koz. Nyní doufá, že k podobnému využití zvířat inspiruje i další.

„V Chile selháváme, pokud jde o prevenci požárů,“ říká lesní inženýr Francisco Di Napoli. „Tato zvířata nám mohou hodně pomoci,“ dodal na adresu koz a ocenil využití techniky známé jako „strategická pastva“. 

Zdroje: