Dnes je sobota 6. července 2024.
Počasí dnes 13°C Polojasno

I Wildersovou stranou v kabinetu bude Nizozemsko nadále podporovat Ukrajinu

I Wildersovou stranou v kabinetu bude Nizozemsko nadále podporovat Ukrajinu
zdroj: Foto: Profimedia

Nizozemsko bude i nadále vojensky, finančně i politicky podporovat Ukrajinu prohlásil nový nizozemský premiér Dick Schoof.

Jeho koaliční kabinet tvoří čtyři strany včetně krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která v minulosti kritizovala rozsah nizozemské pomoci Ukrajině. Největší bezpečnostní riziko pro Nizozemsko podle nového premiéra přichází z východu.

"Ukrajina může počítat s finanční, vojenskou a politickou podporou ze strany Nizozemska," řekl nový premiér. Poslance vyzval, aby nebyli naivní. "Jen pár hodin letadlem odtud zuří strašná válka, ve které lidský život nemá pro Rusko žádný význam," uvedl Schoof.

Nizozemsko patří k významným podporovatelům Ukrajiny. Připojilo se například k iniciativě na poskytnutí bojových letounů F-16 této Ruskem napadené zemi. Část letadel by mělo poslat Ukrajině přímo Nizozemsko. Předchozí vláda liberála Marka Rutteho také slíbila, že vyčlení 250 milionů eur (6,3 miliardy korun) na nákup munice v rámci české iniciativy na pomoc Ukrajině.

Schoof, který je bývalým šéfem nizozemské tajné služby, vede kabinet, který vznikl po komplikovaných jednáních. Ve vládě, která složila přísahu v úterý, nezasedají nejvyšší političtí představitelé stran, které ji podporují.

V listopadových parlamentních volbách zvítězila nacionalistická PVV. Její šéf Wilders se však musel vzdát ambice stát se premiérem, protože byl pro koaliční partnery nepřijatelný. Koalici sestavila PVV se středopravou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) dosavadního premiéra Rutteho, středopravou Novou společenskou smlouvou (NSC) a s menším pravicově populistickým agrárním hnutím BBB.

Zdroje: