Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Hůř a ještě hůř. Zemanův nejlepší expert o následcích důchodového průšvihu

Hůř a ještě hůř. Zemanův nejlepší expert o následcích důchodového průšvihu
Jiří Rusnok | zdroj: Mediafax

Zdá se, že druhému pilíři důchodové reformy, kterou zaváděla vláda v čele s ministrem Drábkem, zvoní hrana. Jedním z důvodů neúspěchu je podle bývalého ministra financí za ČSSD, ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Jiřího Rusnoka nejistota do budoucna. Sociální demokracie totiž předem varovala, že druhý pilíř zruší. A jaký bude důsledek?

„Výsledkem nemůže být za dané situace v podstatě nic jiného než to, že důchody budou k dispozici později a budou relativně nižší, než jsme byli zvyklí,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Jiří Rusnok, kterého prezident Miloš Zeman nazval „nejlepším finančním expertem“, jakého zná.

Co říkáte tomu, jak se rozběhl druhý pilíř důchodové reformy? Počet lidí, kteří do něj vstoupili, nepřesáhl třicet tisíc. Vláda počítala s tím, že této možnosti využije půl milionu Čechů. Není to neúspěch?

Probíhá špatně, bohužel ještě hůř, než byla naše skeptická očekávání. V tomto směru je to neúspěch.

Kde vidíte ty příčiny? Není jednou z hlavních ta, že ČSSD dopředu varovala, že pokud se dostane k moci, druhý pilíř důchodové reformy, který tolik kritizovala, zruší?

Určitě tahle nejistota do budoucna, jak dlouho druhý pilíř vydrží a v jakých podmínkách, hraje významnou roli. To je jedno z těch klíčových rizik, které vede k tomu, že řada lidí rozhodnutí odkládá nebo vstup zcela odmítá.

Zdroje: