Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Frederik X. se stal novým dánským králem

Frederik X. se stal novým dánským králem
Nový dánský král Frederik s královnou Mary | zdroj: Profimedia

Novým dánským králem se dnes stal Frederik X. Na trůn nastoupil poté, co abdikaci podepsala jeho matka Margrethe II., která byla hlavou Dánska od roku 1972. Třiaosmdesátiletá Margrethe II. podepsala svou ohlášenou abdikaci na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn. Změnu na trůně následně z balkonu kodaňského zámku Christiansborg slavnostně vyhlásila dánská premiérka Mette Frederiksenová před tisícovkami jásajících lidí.

profimedia-0836914763 Frederik X. (uprostřed) se stává dánským králem poté, co jeho matka Margrethe II. podepsala abdikaci. Vlevo princ Christian. | zdroj: Profimedia

Dosavadní panovnice oznámila záměr abdikovat poslední den minulého roku v projevu, v němž mimo jiné uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci. Je to poprvé za téměř 900 let, kdy dánský monarcha dobrovolně abdikoval.

Na balkoně kodaňského paláce Christiansborg slavnostně ohlásila nástup 55letého nejstaršího syna Margrethe II. Frederika na trůn dánská premiérka Frederiksenová. Událost přilákala více než 100 000 lidí.

„Ať žije král,“ volala při proklamaci střídání na trůně Frederiksenová. Tisícovky lidí poté propukly v jásot. „Hurá, hurá, hurá,“ znělo zámeckým náměstím a přilehlými ulicemi. Frederik při tom působil velmi dojatě a měl slzy v očích. Poté společně s novou královnou Mary lidem z balkonu zamával. Přišly i jejich čtyři děti.

profimedia-0836913751 Margrethe II. na cestě do kodaňského paláce Christiansborg | zdroj: Profimedia

Margrethe II. předtím odjela v kočáře ze své rezidentce podepsat abdikaci do bývalého královského paláce Christiansborg, který dnes slouží jako sídlo parlamentu i vlády. V limuzíně tam odjeli také Frederik a jeho choť, 51letá Mary, která pochází z Austrálie a nyní jí bude náležet titul královna. Je zároveň první dánskou královnou, která není urozeného původu. „Je tak vzrušující, že obyčejný člověk, jako jsme my, se stane královnou,“ řekla důchodkyně z australského Brisbane Judy Langtreeová, která se zúčastnila oslav v kodaňských ulicích..

profimedia-0836958438 Dánská premiérka Mette Frederiksenová slavnostně ohlásila nástup Frederika na trůn | zdroj: Profimedia

Frederik se seznámil s tehdy 28letou realitní makléřkou Mary Donaldsonovou v restauraci v Sydney během tamních letních olympijských her v roce 2000, kam následník trůnu přijel podpořit dánský jachtařský tým.

Dánsko má nyní dvě královny, protože i Margrethe II. nadále náleží oslovení královna a může zastupovat svého syna, pokud ten bude na zahraniční cestě nebo bude indisponován. Titul korunního prince a dědice trůnu přechází na nejstaršího syna Frederika a Mary, 18letého Christiana.

Před dánským parlamentem se dnes shromáždili lidé z celého Dánska. Davy zaplnily také ulice vyzdobené červeno-bílými dánskými vlajkami. Některé obchody měly za výlohami fotografie Margrethe a Frederika, malé dánské vlaječky byly i na městských autobusech. Hudba královské stráže vykonala svou každodenní přehlídku v centru dánské metropole ve slavnostních červených uniformách místo obvyklých černých.

profimedia-0836910094 Dánové vyprovázejí Margrethe II. na její cestě do kodaňského paláce Christiansborg | zdroj: Profimedia

Oznámení rezignace v poslední den minulého roku byl pro dánský národ překvapením. I korunního prince Frederika a jeho mladšího bratra Joachima o svém úmyslu informovala jen tři dny před oznámením, uvedl s odvoláním na královský palác deník Berlingske.

Ještě donedávna Margrethe trvala na tom, že roli královny považuje za celoživotní úlohu. Ke změně názoru ji patrně donutily až zdravotní problémy. Loni v únoru podstoupila operaci zad a ke svým pracovním povinnostem se vrátila až v dubnu.

Margrethe II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. Královnou byla prohlášena v lednu 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Její role je převážně ceremoniální. Byla druhou ženu na dánském trůnu. Dánsko přitom patří mezi nejstarší monarchie na světě.

Zdroje: