Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Děti mají cit pro spravedlnost. Na rozdíl od řady dospělých

Děti mají cit pro spravedlnost. Na rozdíl od řady dospělých
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Dokonce i malé děti mají cit pro spravedlnost, jak vyplývá z výzkumu amerických vědců, který byl zveřejněn v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. V dospělosti se zřejmě u některých jedinců vytrácí, o tom se ale bohužel studie nezmiňuje. Vraťme se ale k závěrům odborníků. Jde totiž o unikátní studii, dětským citem pro spravedlnost se dosud nikdo nezabýval. 

Vědci zkoumali 64 dětí, půlka byla osmiletá a druhá půlka šestiletá. Děti rozdělili do dvou skupin a nechali je nejprve hrát hry, které u nich měly vyvolat pocit sounáležitosti. Následně jim odborníci dali za úkol rozdělit bonbony mezi dvěma dětmi a navrhli jim několik způsobů řešení. Některé varianty byly nespravedlivé – jedno dítě například dostalo všech šest bonbonů a druhé žádný.

Děti, které se účastnily pokusu, v takovém případě mohly navrhnout nápravu, musely ovšem obětovat vlastní bonbony. Na to přistoupilo zhruba 40 procent dětských respondentů, což není vůbec málo.

Zajímavé je, že šestileté děti vyžadovaly trest za nespravedlivé rozdělení v případě členů jiné skupiny, ovšem u "vlastních" byly shovívavější.  Ovšem u osmiletých dětí nastala jiná situace, což naznačuje, že do tohoto věku cit pro spravedlnost sílí. Starší účastníci experimentu vyžadovali nápravu nezávisle na tom, k jaké skupině provinilec patřil.

Američtí vědci nyní chtějí provést experiment s dětmi z jiných kultur, aby zjistili, zda je cit pro spravedlnost univerzální. Plánuji proto výzkum v Ugandě a Vanuatu. 

Zdroje: