Dnes je úterý 7. května 2024., Svátek má Stanislav
Počasí dnes 14°C Občasný déšť

Co vám pomůže zvládnout implementaci ERP systému

Co vám pomůže zvládnout implementaci ERP systému
zdroj: Freepik.com

V dnešní době digitalizace a zvyšující se konkurence je pro firmy nezbytné hledat cesty, jak zvýšit efektivitu a optimalizovat své procesy. Jedním z osvědčených nástrojů k dosažení těchto cílů je implementace Enterprise Resource Planning (ERP) systému. ERP systémy nabízejí integraci různých podnikových procesů do jednotného a efektivního systému, což přináší mnohostranné výhody. Ale jak na to, aby implementace ERP skutečně přinesla očekávané výsledky?

Důležitost výběru dodavatele, systému i klíčových osob ve firmě

Klíčem k úspěchu je pečlivá příprava a strategický přístup. Je důležité, aby firma nevnímala ERP systém jako magické řešení všech problémů, ale jako nástroj, který vyžaduje správné nasazení a podporu. Prvním krokem k hladké implementaci je výběr:

  • správného týmu,
  • vhodného systému a
  • zkušeného dodavatele.

Kromě klíčové osoby s velmi dobrou znalostí podniku, by měli být v týmu zástupci všech oddělení, které budou s ERP systémem pracovat např. nákupčí, skladníci, účetní, obchodníci, zaměstnanci zákaznické podpory apod.

Výběr systému a dodavatele by měl vycházet ze soupisu vašich požadavků na systém. Zvažte vaše aktuální cíle a požadavky, ale i požadavky budoucí. ERP systém si pořizujete na několik let.

Každý systém se hodí na jiný typ podnikání, a proto je v dalším kroku důležité prohledat trh a zjistit, jaké jsou vaše možnosti. Při hledání se zaměřte na ERP systémy, které:

  1. splňují vaše prioritní požadavky,
  2. jsou vhodné pro firmu vaší velikosti a umožňují růst,
  3. lze propojit s nástroji třetích stran,
  4. používají firmy ve vašem oboru.

Doporučuji, abyste si dopředu pečlivě přichystali check-list otázek, na které se chcete dodavatele zeptat. Kdybyste se ptali z hlavy, mohli byste na něco důležitého zapomenout. Zároveň se ptejte i na věci, které jsou pro vás v současném systému samozřejmostí.

Často se setkávám s tím, že zákazníci si připraví body, které je trápí, ale zapomínají se zeptat na to, co je pro ně běžné.“ Pavol Petráš, vedoucí implementací Money ERP.

Money ERP je systém vhodným pro menší a střední firmy. Využijí ho maloobchody a velkoobchody, e-shopy, sklady, zakázkové firmy, účetní kanceláře i servisní firmy. Přečtěte si zkušenosti zákazníku Money ERP z různých odvětví - zde.

Předimplementační analýza

Přechod na ERP systém vám pomůže zvládnout i předimplementační analýza. Cílem předimplementační analýzy je podrobné rozplánování průběhu implementace a příprava. Eliminuje a předchází rizika, které mohou během implementace nastat.

Předimplementační analýza se soustředí například na:

  • požadavky a přípravu podkladů k nastavení,
  • procesy ve firmě s vyladěním systému podle nich,
  • návrh školení zaměstnanců,
  • zjištění, s jakým HW se ve firmě pracuje,
  • shromáždění podkladů pro vývojáře, kteří budou funkce programovat,
  • vytvoření harmonogramu implementace.

Výstupem je dokument, ve kterém najdete veškeré zjištěné informace, a přesný postup implementace včetně časového harmonogramu.

Důkladná příprava před samotnou implementací

Dobrý dodavatel by vám měl s dostatečným předstihem sdělit, co je potřeba před implementací připravit. Konkrétní kroky se liší dle systému. V základu je ale potřeba připravit:

  • počítače a servery,
  • zaměstnance a implementační tým,
  • data pro import.

Co si z toho odnést? Pro úspěšnou implementaci se řiďte několika pravidly.

  1. Výběr ERP systému a jeho dodavatele neuspěchejte. Musí splňovat vaše požadavky a být ověřený.
  2. Dodržujte doporučení, která vám dodavatel dá.
  3. Předejte veškeré informace dodavateli během předimplementační analýzy.
  4. Ve firmě vytvořte implementační tým a poskytněte jim dostatek času.
  5. Dodržujte harmonogram.

Odborníci Money ERP pro vás připravili podrobný e-book o Money ERP.

Zdroje:
Inzerce