Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Budeme ve vládě. Za dva nebo dvacet let, říká dlouholetá komunistka

Budeme ve vládě. Za dva nebo dvacet let, říká dlouholetá komunistka
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Předsedkyně OV KSČM ve Zlíně, tajemnice Zlínské krajské rady KSČM a zlínská zastupitelka Dagmar Butnikošarovská (59) je přesvědčena, že přijde chvíle, kdy se komunisté budou opět na řízení společnosti podílet.

„Jestli to bude za dva roky či dvacet let, to říct nedokážu. Ta chvíle ale přijde. Není to jen mé přání, ale je to zákonitost koloběhu, zákonitost vývoje společnosti," řekla exkluzivně pro Parlamentní Listy.cz Butnikošarovská.

Do komunistické strany vstoupila v roce 1973 a od té doby je straně věrná. Na druhou stranu si podle svých slov plně uvědomuje mnohé chyby, které stoupenci stejné strany v minulosti napáchali. „Například jednání komunistů v 50. letech je z mého pohledu neomluvitelné a s trestem smrti za jiný politický názor jsem nikdy nesouhlasila a nemohu se s tím smířit. Zrovna tak nefandím vládě jedné strany, jako tomu u nás bylo před převratem v roce 1989. Naopak dnešní pluralita v politice, ale i třeba ekonomice mi je velmi blízká," konstatovala Butnikošarovská.

Straně je věrná 38 let

Komunismus před převratem přinesl dle jejího názoru ale nejen chyby, nýbrž i úspěchy. „Nebylo dobře, že bylo omezeno cestování, zásobování i svoboda člověka, na druhou stranu zažilo velký rozmach naše zemědělství, průmysl, věda a podobně. Život strany je ale podobný jako život člověka. Není to žádný výstavný katalog, ale život plný chyb, omylů, radostí i úspěchů. Dnešní komunistická strana je o něčem zcela jiném, než tomu bylo před rokem 1989. I když dnešní členy tvoří ze 75 procent lidé, kteří byli komunisty i před Sametovou revolucí, jejich názory a cíle se posunuly. Jsou to lidé, kteří prošli novou dobou a získali nové zkušenosti. Nikdo z dnešních komunistů se nechce ani v myšlenkách vracet k minulosti, naopak chceme vytvořit sociálně spravedlivou společnost na demokratických základech," podotkla Butnikošarovská.

Komunismus měl nejen chyby, ale i úspěchy

Sama dobře vnímá, že se komunistům začínají zvedat preferenční hlasy a že už na ně lidé pomalu přestávají koukat skrz prsty. „Vláda, která v různých obměnách stála a stojí v čele našeho státu, má jeden handicap. Svou politiku nestaví na silných sociálních základech a státu chybí odpovědnost za lidi a rodinu. Chystané reformy jsou podle mého názoru připravovány špatně a lidé si to začínají uvědomovat. Jsou totiž namířeny proti nim," sdělila politička. 

Před převratem nebyla nezaměstnanost

Na době před převratem si cenila řadu věcí. „Neexistovala nezaměstnanost, stát hospodařil v aktivních číslech, nebyli jsme zadluženi. Teď je v České republice asi 700 tisíc lidí bez práce divíme se, že nejsou peníze pro obce, města, na zdravotnictví, školství. Kdyby všichni měli práci a tedy odváděli daně, dluh státu by se velice rychle snižoval. Proč by si lidé, kteří celý život pracovali, měli odkládat peníze na důchod do nějakých soukromých finančních fondů? Souhlasím, pokud lidé chtějí, ať si spoří na důchod. Koneckonců, taky to dělám. Ale proč nás stát nutí investovat naše prostředky do soukromého fondu, proč odmítá převzít odpovědnost a sám lidem uložené peníze negarantuje? A o zdravotnické reformě ani nemluvím. Platit 10 tisíc korun za operaci křečových žil, když celý život platím pojištění, mi připadá ubohé. Přitom do zdravotnictví plyne dost peněz. Reformy jsou potřeba, to ano. Ale reformovat by se měl způsob toku financí uvnitř jednotlivých resortů a jejich využití, ne se hojit na lidech. S takovou se totiž brzy naše společnost rozdělí na dvě skupiny, jedna bude extrémně bohatá a druhá extrémně chudá. Mezi tím ale nebude zhola nic," míní Butnikošarovská.

Vláda si sama kope hrob

Stát je v dluzích a místo aby hledal nové zdroje financí, řeší kritickou situaci jen škrty, domnívá se Butnikošarovská. „Jen si vemte, jak rychle jsme po převratu opustili východní trhy. Okamžitě se na ně vrhl západní svět a teď z toho těží. Východní trh je ale dost velký a pořád je možnost, jak se na něj opět vrátit. To by ale naši politikové museli pro to něco udělat. Neházím všechny do jednoho pytle, například českého premiéra Petra Nečase respektuji. Na druhou stranu třeba Kalouska, Gazdíka či kompletní sestavu Věcí veřejných opravdu nemusím. Věci veřejné se samy zesměšnily před celým národem, a přesto se snaží zuby nehty udržet a z posledních sil urvat něco pro sebe. To se mi nelíbí. Ale současná vláda si sama kope hrob. Je jen otázkou času, kdy to lidé - voliči pochopí," dodala Butnikošarovská.