Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zeman lékařům: Stejně se vrátíte a bublina splaskne

Zeman lékařům: Stejně se vrátíte a bublina splaskne
zdroj: tisková zpráva

Naši lékaři se ve světě neztratí, tvrdí předseda České lékařské komory Milan Kubek. Přesto prý existenčně riskují. Expremiér Miloš Zeman jim ale prorokuje rychlý návrat do práce. Podle něj neumí jazyky.

„Vzdělání našich lékařů je plně kompatibilní s ostatními státy EU a v zahraničních nemocnicích je o ně enormní zájem," uvedl Kubek v chatu na serveru iHned.cz.

Tak je v zahraničí práce nebo ne?

Profesor a přední český kardiochirurg Jan Pirk ale vidí věc jinak. „Vyhrožování zahraničím je přitažené za vlasy, protože na nedávném mezinárodním „veletrhu" bylo k mání jen 215 míst," podotkl Pirk na obdobném chatu, tentokrát se čtenáři Blesku.

V odpovědích čtenářům iHned.cz Kubek navíc prohlásil, že čeští lékaři, kteří „odejdou třeba do Velké Británie nebo do Německa, dostávají zde pětkrát vyšší plat, než jaký měli doma". To je sice pravda, ale týká se jen těch lékařů, kteří v cizině už nějaký čas pracují. Jak zjistily ParlamentníListy.cz, v první ze zmíněných zemí, kde v současnosti působí nejvíce doktorů s českým pasem (417), totiž o další „várku" nijak zvlášť nestojí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz