Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Zase trochu dražší Blanka. Praha neví, za co platí čtyři miliardy

Zase trochu dražší Blanka. Praha neví, za co platí čtyři miliardy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Současný pražský primátor Bohuslav Svoboda se pokouší srazit cenu tunelového komplexu Blanka. Ta narostla od doby, kdy jeho předchůdce Pavel Bém sliboval, že se neprodraží, o deset miliard. Na čtyři miliardy z toho navíc vůbec nejsou doklady.

Čtyři z 38 miliard korun, které má Praha za Blanku zaplatit společnosti Inženýring dopravních staveb (IDS), nemají v účtech podklady. Město tudíž netuší, za co by je mělo platit. Objevila to právní analýza, kterou sepsala kancelář White & Case.

Vypracování analýzy

"Analýza konstatuje některá závažná zjištění, která potřebujeme s dodavateli projednat a vyřešit. A je pravda, že město nemá některá zjištění podložena dokumenty. Budeme je požadovat na jednání s dodavateli stavby," připustila podle Hospodářských novin primátorova mluvčí Tereza Krásenská.

Primátor Svoboda se pokouší přebujelou cenu za tunelový komplex snížit, proto zadal vypracování analýzy. Materiál má teď v rukou a může se od něj odrazit v rámci jednání se stavebními společnostmi. "Intenzivně vyjednáváme s hlavním dodavatelem stavby společností Metrostav a začneme vyjednávat se správcem stavby společností IDS," dodala Krásenská.