Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Strejček (ODS): Hrnou se Afričané, chraňme hranice

Strejček (ODS): Hrnou se Afričané, chraňme hranice
zdroj: tisková zpráva

Schengenský systém prochází kvůli přílivu tisíců ilegálních imigrantů z Afriky do EU vážnou krizí. Někteří čeští politici se dokonce domnívají, že koncept nechráněných hranic selhal a státy by měly mít právo znovu kontrolovat své hranice.

Částečné kontroly na hranicích zavádí například Dánsko. Chce tak bojovat s přeshraniční kriminalitou a neskrývá ani strach z přílivu uprchlíků. Česká republika prostřednictvím náměstka ministra vnitra Viktora Čecha navrhla zavést dočasné vyloučení země ze Schengenského prostoru volného pohybu. Mělo by k tomu dojít pouze v případě, že by země nedostatečně chránila vnější hranici prostoru.

Schengenský systém selhal?

Francie a Itálie chtějí nyní rozšířit možnost obnovení hraničních kontrol mezi jednotlivými členskými zeměmi. Němci se v aktuálním průzkumu vyjádřili drtivou většinou 96 procent pro znovuzavedení kontrol na hranici s Německem.

Europoslanec a člen Výkonné rady ODS Ivo Strejček se domnívá, že Schengenský systém selhal a byl to podle něj umělý projekt podobně jako euro. „Vždycky jsem říkal, že hranice znamenají svobodu. Stát musí mít totiž možnost chránit bezpečnost a svobodu svých občanů před tlaky z vnějšku. Krize s uprchlíky z Afriky ukazuje, že Schengenský systém selhává a státy znovu chtějí kontrolovat, kdo může na jejich území vstoupit. Dokazuje to, že takzvaná evropská solidarita je pouze deklaratorní a slovní, což nám ukazují Francie a Itálie," řekl ParlamentnímListům.cz Ivo Strejček.

Celý článek na ParlamentniListy.cz