Dnes je pátek 7. listopadu 2025., Svátek má Saskie
Počasí dnes 1°C Polojasno

Stát bude dohlížet na to, kolik dáváte v restauraci spropitné!

12. 8. 2025 – 14:25 | Ekonomika | Štěpán Bárta

Stát bude dohlížet na to, kolik dáváte v restauraci spropitné!
Konec tajných dýšek? Hospodářská komora chce spropitné zapsat do zákona a mění pravidla hry v gastronomiizdroj: AI DALL-e

Dýško už možná nebude jen malý přivýdělek bokem, ale regulérní součást výplaty. Hospodářská komora spustila plán na „ozdravení“ české gastronomie, který má kromě uzákonění spropitného přinést i sjednocenou DPH, méně byrokracie a větší flexibilitu pro zaměstnance. Restaurace by si podle komory konečně oddechly – a možná by k plotně přilákaly i mladší generaci.

Spropitné pod kontrolou státu

České zákony zatím spropitné vůbec neřeší. To by se ale mohlo změnit. Hospodářská komora chce, aby se dýška stala oficiální součástí mzdy a ne jen dobrovolným přilepšením. Podle komory by to přineslo jasná pravidla a donutilo zaměstnavatele více stavět odměnu zaměstnanců na férovém základu, místo aby se spoléhali na zákazníky.

„Existence zákonných pravidel pro spropitné bude zároveň stimulovat zaměstnavatele k posilování úlohy řádné mzdy v odměně za práci,“ stojí v prohlášení. Tím ale seznam změn nekončí.

Byrokratický detox a jednotná DPH

Komora chce také razantně zjednodušit podnikání v gastronomii. Mluví o „byrokratickém detoxu“ – méně kontrol, jasnější pravidla a více metodické podpory místo pokut. Prezident HK Zdeněk Zajíček tvrdí, že dnešní systém podnikatele dusí a často je odrazuje od další činnosti.

Další velký zásah má přijít v podobě sjednocení sazby DPH. Podle komory by měla být jednotná 12% sazba pro všechny nealkoholické nápoje. Dnešní roztříštěné nastavení považuje za nesmyslné a diskriminační – prý vytváří umělé rozdíly mezi typy provozů a služeb.

Flexibilní práce a férové podmínky

Změnit by se měla i pravidla zaměstnávání. Restaurace podle návrhu potřebují větší volnost v nastavení pracovních poměrů, a to nejen pro dohody o provedení práce, ale i pro hlavní úvazky. Cílem je přilákat mladé lidi, kteří požadují flexibilnější pracovní dobu.

Podporu má také digitální evidence tržeb. „Gastronomie nechce výjimky. Chce férové podmínky, jednoduchá pravidla a prostředí, kde poctiví lidé nebudou v nevýhodě,“ říká Luboš Kastner, předseda odborné sekce pro rozvoj služeb v pohostinství.

Tvrdá čísla a tvrdá realita

České gastro se přitom potýká s vážnými problémy. Loni se tržby restaurací a hospod v nominálu snížily o 0,4 %, ale po započtení inflace to byl reálný propad o šest procent. A to není všechno – v červenci odvětví zasáhl masivní blackout, který podle odhadů podnikatelů způsobil škody v desítkách milionů korun.

„Podnikatelé v gastronomii musí každý den čelit nejen zbytečně vysokým nákladům a stále rostoucí byrokracii, ale i tomu, že vláda zavírá oči před nekalou konkurencí,“ připomíná prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Pokud by návrhy komory prošly, české restaurace by se mohly dočkat jedné z největších změn za poslední roky. Jestli ale dýško přestaneme brát jako „něco navíc“ a začneme ho řešit na výplatní pásce, to ukáže až politická bitva, která se nad gastronomií právě stahuje.

Novinář z Prahy, který se zaměřuje na ekonomická témata a dopad čísel na reálný život. Sleduje pohyb peněz i příběhy lidí v jejich stínu - od statistik po každodenní rozhodnutí domácností. Vedle psaní zpráv studuje vysokou školu, zajímá se o dění kolem sebe a ve volném čase rád zajde do kina, stráví večer s přáteli nebo si zahraje počítačovou hru. Věří, že i v ekonomice se dají najít příběhy, které mají co říct.

Předchozí článek

Superpohár UEFA pozná nového vítěze, bude jím PSG, nebo Kinského Tottenham

Následující článek

Světový trend mluví jasně. Za vstup na svatbu budete platit

Nejnovější články