Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Škromach: Dienstbier není týmový hráč

Škromach: Dienstbier není týmový hráč
Zdeněk Škromach (ČSSD) | zdroj: Mediafax

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach předpokládá, že z březnového volebního sjezdu vyjde strana se staronovým vedením v tandemu Sobotka-Hašek. Zda ale bude do vedení zvolen i neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, ponechává Škromach na delegátech. Nicméně přiznal, že Dienstbier v ČSSD vede vlastní kampaň a zrovna týmovým hráčem není.

Jak se těšíte na sjezd sociální demokracie?

Já se těším na každý sjezd. Myslím, že sjezd sociální demokracie bývá vždycky takovým milníkem v životě a já očekávám, že z něj sociální demokracie vyjde silná, jednotná a nažhavená do volební kampaně supervolebního roku 2014, kdy budou volby do sněmovny, Evropského parlamentnu, Senátu a nakonec to ještě dorazí volby do komunálu.

A co očekáváte, že ten sjezd přinese? Jaké bude rozložení sil?

Já doufám, že se potvrdí současný vedoucí tandem Sobotka-Hašek. A pokud jde o další členy vedení, že tam bude zastoupená, tak jak to bývá v sociální demokracii, paleta různých názorových proudů, které v rámci programu sociální demokracie existují a hlavně přijmeme výchozí materiál pro nastartování volebního období, které nás čeká.

Ale zvenku to vypadá, že se momentálně sociální demokracie dělí na příznivce Miloše Zemana a nepříznivce. Nemůže to hrát nějakou roli na sjezdu? Nemůže se sociální demokracie takzvaně štípnout?

Nevidím to tak. Všichni jsme sociální demokraté, takže tohle nálepkování je trochu zástupný problém a hlavně bude na jednotlivcích, aby zvážili, zda chtějí společně stranu sjednocovat, nebo ji chtějí vnitřně rozkládat. To se ostatně ukáže už teď v předvolebních týdnech, zda se například objeví nějací protikandidáti Sobotkovi či Haškovi. A zároveň i v tom, jestli ten boj o vedení strany bude pozitivní, čili jestli každý bude prodávat svoji práci a bude čekat, zda strana projeví zájem, nebo jestli to bude nějaké vzájemné napadání. Já jsem spíš pro tu první variantu, aby to bylo pozitivní a aby to byli delegáti, kdo projeví zájem o toho či onoho kandidáta.

Zdroje: