Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Problémy s pitím mají téměř dva miliony Čechů

Problémy s pitím mají téměř dva miliony Čechů
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

V Česku denně kouří zhruba čtvrtina lidí, mnohem větší riziko ale představuje alkohol. Podle nejnovějších statistik Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti mají problémy s pitím téměř dva miliony Čechů. 

Alkohol je jednoznačně českou jedničkou mezi drogami. Problémy se zvládnutím jeho množství má až 1,2 milionu Čechů, necelých 600 tisíc lidí je pak vysoce ohroženo rizikem vzniku závislosti.

Ze statistik se také ukazuje, že zkušenost s marihuanou přiznala téměř polovina (45 procent) lidí do 24 let. Společně s Francií je tak na tom Česko v rámci Evropské unie nejhůř. Přestože jde o vysoké číslo, oproti předchozím letům se situace o něco zlepšila, zkušenost s marihuanou přiznalo v roce 2011 47 procent mladých.

Zatímco postoj české veřejnosti k užívání konopí se zmírňuje a roste počet lidí, kteří nesouhlasí s trestním stíháním uživatelů konopí, stále více lidí odsuzuje kouření. A to přesto, že cigaretu si denně zapálí každý čtvrtý Čech starší 15 let.

Zarážející je však rozmach kouření mezi dětmi. "Máme velký počet dětí na základních školách, které kouří. Denně si jich cigaretu zapálí téměř 11 procent," uvedl protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Zdroje:
Vlastní