Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Opencard je velký tunel, tvrdí Reedová

Opencard je velký tunel, tvrdí Reedová
zdroj: tisková zpráva

Markéta Reedová, která se chce po podzimních komunálních volbách na kandidátce Věcí veřejných stát primátorkou, označuje projekt Opencard ze velký tunel.

Reedová v úterý oznámila přestup z SNK-ED, které do té doby předsedala, do Věcí veřejných (VV), jež vede Radek John. Proto se jí od médií dostalo velké poptávky po jejích názorech. Pro server Aktuálně.cz ve středu odpovídala v on-line rozhovoru.  

Jeden z dotazujících se Reedové hned na začátku zeptal na to, jak velký tunel se podle ní skrývá v projektu Opencard. „Velký. Je to směsice nekompetentnosti, chaosu ve vedení projektu a zároveň i možného záměru zneužít veřejné prostředky," zopakovala Reedová už několikrát v minulosti zveřejněný názor na projekt, kvůli němuž dokonce podala trestní oznámení na neznámé pachatele.

„Je tedy důležité, aby byly udělány zásadní změny - vyvozena osobní odpovědnost, nejen na straně úředníků, ale i politiků. Posouzena trestně právní odpovědnost a zavedeny systémové změny v oblasti zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv, v oblasti kontroly a jasného nastavení odpovědností. Nicméně jednání města jde opačným směrem," uvedla dále Reedová.

U Opencard jde o systémové selhání

Tento projekt podle ní v plné nahotě ukázal problémy, na něž již dlouhodobě poukazovala prostřednictvím protikorupční strategie, kterou kolegové z rady dvakrát smetli se stolu.

„Jsou to typově stejné problémy se zadáváním veřejných zakázek, nevýhodnými smlouvami, nedostatečnými kontrolními mechanismy a tak dále. Jsem přesvědčena, že Opencard není selhání jedince, ale jedná se o systémové selhání a proto se mohou objevit další stejně problematické projekty," zmínila.

Podle Reedové jsou ale kolegové na pražské radnici  zřejmě hluší. „Že se mohou objevit další problematické projekty, to ovšem kolegové nechtěli slyšet a jejich snaha zamést celou věc pod koberec je pro mě neakceptovatelná," dodala k Opencard.

Ke změně politické příslušnosti pak zmínila: „Bylo k tomu několik důvodů. Za prvé, strana SNK-ED se rozhodla věnovat pouze nejnižší komunální politice. Za druhé, strana trpěla problémy díky ne příliš vydařené fúzi SNK a Evropských demokratů, kdy nakonec kvůli různým osobnostním rozporům vznikly paradoxně strany tři. A to EDS Jany Hybáškové a Starostové a nezávislí Stanislava Polčáka, proto SNK ED ztratila svoji pozici a tomu odpovídaly i volební výsledky."

Dá na osobní zkušenost

Jeden z dotazujících ale k jejímu přestupu do VV uvedl, že na důvěrohodnosti jí zrovna tato strana dvakrát nepřidá, protože pro VV pracuje lobbista Janoušek.

Na to však Reedová odvětila: „Já nedám na různé spekulace, které zejména vycházejí od hochů z ODS, kteří se tak snaží eliminovat svoji konkurenci. A to, že jsou VV velkou konkurencí, je čím dál tím jasnější." Nemá prý nejmenší důvod si myslet, že by snad kontroverzní lobbista Janoušek měl jakýkoli vliv na VV.

Údajně dá Reedová na osobní zkušenost a ta je zatím s VV velmi dobrá. „Věci veřejné nabízejí nové tváře, řadu mladých lidí, mají tah na branku a jsou také jediná strana, která se nebojí do politiky zahrnout nejen své členy, příznivce, ale i voliče," uzavřela rozhovor s občany.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz