Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Odchod Topolánka je hotová věc, myslí si Škromach

Odchod Topolánka je hotová věc, myslí si Škromach
zdroj: tisková zpráva

Za faktický už má odchod Mirka Topolánka z čela ODS místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. „Je dobře, že Mirek Topolánek odchází,“ řekl Škromach v odpoledním pořadu Studia Česko. Topolánka kritizoval i prezident Václav Klaus.

Podle Zdeňka Škromacha výroky Mirka Topolánka přesáhly meze slušnosti a tak je tedy dobře, že z vedení strany odchází.

„Ten odpor, který byl proti Topolánkovi, byl i uvnitř ODS velmi silný. Jeho výrok je politickou chybou. Není to ale jediná chyba ODS a už vůbec ne jediná chyba Topolánka. Koneckonců i v ODS vůči němu existoval velký tlak," řekl Škromach pro Český rozhlas ještě předtím, než bylo známé oficiální stanovisko grémia ODS k dalšímu působení Topolánka ve straně. Grémium strany od rána do vysílání pořadu, v němž rozmlouval právě Škromach, jednalo už více než osm hodin.

Škromach je také přesvědčen o tom, že by měl spolu s Topolánkem odejít z čela ODS i místopředseda strany Ivan Langer.

Více: Topolánek popřel svou rezignaci: Tak to tedy ještě pravda není

„Ivan Langer je strůjce všech věcí, které se kolem ODS dějí. Langer určitě nese odpovědnost za politiku Topolánka, byl ostatně jeho pravou rukou a měl na něj větší vliv než Marek Dalík. Tak by měl odejít spolu s ním. Myslím, že i v ODS samotné bude proti Langerovi tlak významný," řekl dále Škromach. Podle něj by se měl Langer odporoučet i ze samotné politiky.

Postup zelených je jen dryáčnictvím

Na to, zda by měl odejít z vlády ministr pro lidská práva Michael Kocáb, se ale už tak jednoznačně nedívá. „Tak já si myslím, že dva měsíce před volbami je jeho odchod mimo realitu. Celý postup zelených je jen odrazem jejich dryáčnictví, a ukázání toho, že patří někam jinam," zmínil dále Škromach.

Krátce se vyjádřil i k tomu, zda by měl Jiří Paroubek kandidovat za prezidenta. „Tak, pokud bude Jiří Paroubek premiérem, tak očekávám, že jím bude celé čtyři roky. Nelze ale nyní předvídat, co bude. Naše představa je však přímá volba prezidenta, kde by se měli občané vyjádřit sami, koho chtějí za hlavu státu. Je také důležité, aby prezidentské volby byly důstojné," dodal Škromach pro Studio Česko.

Topolánka nešetřil ani Klaus. Musí se prý ´něco stát´

Také prezident Václav Klaus zkritizoval Topolánkovy výroky. Podle něj jsou nevhodné a na politické scéně se musí něco stát. Podle Klause musí Topolánkovy výroky zahýbat s politickým děním. Rozhodně je nebere na lehkou váhu.

"V každém případě se památným rozhovorem pana Topolánka pro časopis Lui něco událo a já si myslím, že se to nedá odestát," uvedl Klaus.

"Ale jak tím zamíchají ti hráči, jak v nich bude vítězit racionální pocit, loajalita, chytrý, nebo špatný kalkul, to já nemohu posoudit," dodal Klaus. Vyjádřil se k tomu na zahájení výstavy Kníže Václav - světec a panovník.

Hlava státu připomněla, že různé typy vulgárního chování, sprostých slov, urážení lidí a pohrdání lidmi zásadně odsuzuje už delší dobu.  

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz