Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Konec vinoték? Stát chce zpřísnit prodej stáčeného vína

Konec vinoték? Stát chce zpřísnit prodej stáčeného vína
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ministerstvo zemědělství připravuje návrh zákona, který by v rámci boje proti pančování alkoholu upravil prodej stáčeného vína. Návrh podle MF DNES počítá se zákazem prodeje sudového vína ze zahraničí. 

Nová podoba zákona o vinařství a vinohradnictví by však mohla mít katastrofální důsledky pro vinotéky. Ze zahraničí totiž pochází až zhruba 80 procent stáčených vín prodávaných v Česku.

Prodej sudových vín by se navíc podle deníku mohli čeští vinaři prodávat jen takzvaně "pod víchou", tedy ze své provozovny, nebo přes smluvní partnery, například ve vinotékách.

Ministerstvo si od nových pravidel slibuje větší kontrolu nad pančováním a úmyslně špatného označování vína. Zahraniční sudová vína bývají totiž ve vinotékách často vydávána za česká.

Mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán MF DNES řekl, že jde zatím o návrh a dál se o něm jedná. "Jednou z možností je například jít rakouskou cestou, kde zakázali prodávat sudové víno mimo prostory sklepů vinařů," řekl.

Proti záměrům vlády se staví zejména malí vinaři, kteří často nemají šanci dostat svá vína mezi zákazníky jinak, než prostřednictvím vinoték. A těch by, pokud by nemohly prodávat stáčená zahraniční vína, podle odhadů vinařů zřejmě velká část zkrachovala.

Zdroje:
MF DNES