Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Keller o mladých bez práce: pravice je pokrytecká, levice problém odkládá

Keller o mladých bez práce: pravice je pokrytecká, levice problém odkládá
Jan Keller | zdroj: Isifa.com

Sociolog Jan Keller, který stojí v čele kandidátky ČSSD do eurovoleb, se v článku uveřejněném na webu strany zamýšlí nad tím, proč v Evropě narůstá počet mladých lidí bez práce. Na Ústecku a Karlovarsku je nezaměstnaný už každý třetí občan ve věku 18 - 24 let. Pravicové recepty na řešení situace jednoznačně odsuzuje, ale ostré kritice podrobuje i kroky levice.

Pravicové strany podle Kellera usilují o snížení ochrany zaměstnanců, aby je firmy mohly snáze propouštět a přijímat. Tato cesta ale ničemu nepomůže, proč?

Zastavte přesun práce mimo Evropu

„Je přece v zájmu firem, aby nekvalifikovaná práce odešla do lacinějších zemí a práce kvalifikovaná byla vykonávána pokud možno stroji. Oboje snižuje náklady a zvyšuje zisk. Je přece cílem pravice redukovat firmy a osekávat veřejný sektor. Je trochu pokrytecké tvářit se potom překvapeně, když se fronta lidí bez práce prodlužuje. Pokud by bylo výnosné mladé lidi zaměstnávat, už by jistě všichni dávno zaměstnáni byli,“ poznamenává kandidát.

Levice naproti tomu usiluje především o to, aby mladí lidé zamířili do vysokých škol, a když se pak na trhu práce neuplatní, není to vina politiků, ale škol, které své absolventy chabě vybavily. Ani to však podle Kellera není správný recept.

Na prvním místě je třeba zastavit delokalizaci práce mimo Evropu. Ukázalo se totiž, že sektor služeb není schopen zaměstnat všechny lidi, kteří původně pracovali v továrnách. A s tím se musí něco dělat. 

Zdroje: