Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Katastrofa pro ČSSD? Odhalená korupce v dalším kraji, obává se Bublan

Katastrofa pro ČSSD? Odhalená korupce v dalším kraji, obává se Bublan
zdroj: Mediafax

Případ dnes už bývalého středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolal v sociální demokracii zděšení. Nikdo netuší, jak korupční kauza s jednou z nejvýraznějších osobností strany ovlivní blížící se krajské volby. „Může nás to poškodit, ale snad jen nepatrně a dočasně, když se ukáže, že jde o pochybení jedince,“ věří poslanec ČSSD a exministr vnitra František Bublan.

Bublan je přesvědčen, že sociální demokracii může na druhou stranu případ Ratha paradoxně i prospět. „Doufám, že si nebudeme tak moc jisti volebním vítězstvím, ale že si uvědomíme, že si úspěch budeme muset odpracovat. Povede to k větší skromnosti,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Politolog Rudolf Kučera také soudí, že kauza nebude mít větší dopad na volební preference ČSSD. „U nás jsou lidé bohužel zvyklí, že se takové kauzy neustále opakují v různých politických stranách,“ uvedl redakci.

Poslanec sociální demokracie však připouští, že další odhalení korupce v některém z regionů, které dnes ovládá ČSSD, by bylo pro stranu katastrofou. „Doufám, že nic takového nenastane, Rathova kauza určitě přispěje k tomu, aby si současní i budoucí hejtmani dávali pozor na čerpání a kontrolu evropských prostředků a rozdělování dotací,“ dodává Bublan.