Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Kalouskovi prý kvůli Zemanovi teče do bot. Čtěte proč

Kalouskovi prý kvůli Zemanovi teče do bot. Čtěte proč
zdroj: Profimedia

První místopředseda TOP 09 a ministr v demisi Miroslav Kalousek v ČT v neděli uvedl, že podporuje diskusi o změně Ústavy, která by měla upřesnit pravomoci prezidenta republiky zejména při jmenování vlády. Řada politiků si ale myslí, že jde o Kalouskův účelový krok, protože mu Miloš Zeman není po vůli. Jak uvedl třeba senátor Antl za ČSSD, změna Ústavy ČR vyžaduje diskusi odborníků, nejen politiků, kterým navíc teče do bot.

„Nikdy se nestalo, že by byla jmenována vláda bez jakéhokoliv politického subjektu v Poslanecké sněmovně, který si ji přál nebo podporoval. Pan prezident tenhle precedent udělal. Pokud ten precedent udělal, já jsem byl vždycky nepřítel rychlých změn Ústavy, ale v této situaci, protože si opravdu myslím, že jsme na křižovatce, jestli se dál budeme ubírat cestou standardních mechanismů parlamentní demokracie nebo půjdeme k nějakému poloprezidentskému autokratickému systému, tak jsem velmi nakloněn té diskusi o změně Ústavy,“ řekl Kalousek v ČT.

„Myslím si, že by Parlament měl panu prezidentovi jasně upřesnit jeho kompetence jak v oblasti jmenování předsedy vlády, tak v oblasti jmenování členů bankovní rady,“ dodal Kalousek.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda s takovým návrhem Kalouska souhlasí a zda ho nepovažují za účelový krok v okamžiku, kdy nebyl prezidentem zvolen kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg a prezident Miloš Zeman nedělá, co by si TOP 09 přála. Řada politiků si myslí, že návrh Kalouska je účelový a že by se z Ústavy neměl dělat trhací kalendář.

Zdroje: