Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Kalousek má v Bechyni samé "áčko". Nevadí, nosí peníze

Kalousek má v Bechyni samé "áčko". Nevadí, nosí peníze
zdroj: tisková zpráva

Exministr financí a současný místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zastává kromě poslaneckého mandátu také funkci zastupitele města Bechyně. Zasedání se ale neúčastní. Starostovi to nevadí, protože je městu prospěšný úplně jinak.

Exministr financí, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zastává kromě mnoha různých funkcí i post městského zastupitele v Bechyni na Táborsku, kde žije. Nebylo by na tom ale nic podivného, kdyby funkci vykonával v plném rozsahu. Kalousek se ovšem zasedání zúčastnil všehovšudy jednou.

Už před více než rokem uznal, že se funkci zastupitele plně nevěnuje a hodlá z toho vyvodit osobní důsledky.

"Zašlu v co nejkratší době k rukám pana starosty rezignační dopis a funkce zvoleného zastupitele se vzdám. Moje pracovní vytížení mi mnohdy nedovoluje se zasedání zastupitelů zúčastnit," vysvětlil před časem Miroslav Kalousek.

Rezignaci přislíbil nejméně dvakrát, doposud ale dopis na radnici v Bechyni neodeslal.

"Vím, že jsem toto slíbil, ale bohužel jsem se k tomu ještě nedostal," okomentoval Kalousek svoje nesplnění slibu.

U nás to nijak nehrotíme, tvrdí starosta

Nyní ale zřejmě rezignační dopis už nepošle. Komunální volby se uskuteční letos na podzim a tak by zřejmě už neměla smysl změna na jednom zastupitelském postu. Zda bude v letošních volbách Kalousek za Bechyni kandidovat, není zatím jasné.

"Nám to v rozhodování města, při zasedání, nepůsobí žádné problémy a naštěstí nikdy nepřišla situace, kdy by právě jeho hlas byl tím jazýčkem na vahách a byl zcela nezbytný. My to tady nijak nehrotíme a je jen na něm, zda se rozhodne zůstat v této funkci, nebo rezignovat," řekl pro ParlamentniListy.cz starosta Bechyně Jaroslav Matějka (SNK ED).

Kalousek byl v 15členném zastupitelstvu zvolen za stranu KDU-ČSL, které byl členem, než vstoupil do TOP 09.

"Pan Kalousek přispívá našemu městu jinak a to velmi prospěšně. Když je cokoli potřeba, je tím, který přichází s nabídkou pomoci. Také díky němu jsme dostali dotace na různé věci, včetně sportoviště," dodal Matějka.

Kalousek měl rezignovat dávno, burcují zastupitelé

Někteří zastupitelé ale vnímají jeho neúčast při zasedání zastupitelstva jako neplnění slibu a funkce. "Pan kolega Kalousek byl zvolen občany a měl by se tedy účastnit zasedání. Měl by se seznamovat s tím, co je trápí, co trápí město a pokud z pochopitelných důvodů nemůže tento post zastávat, měl rezignovat už dávno," řekl serveru jeden ze zastupitelů, který si nepřál být jmenován.

Miroslav Kalousek bere měsíčně za svůj mandát odměnu ve výši 500 korun, což za rok činí okolo 6000 tisíc korun.

Exministr financí je během pracovního týdne většinou v Praze. O víkendech a svátcích se ale v Bechyni zdržuje, žije ve vilce v místní části Zářečí, těsně u řeky Lužnice.

www.parlamentnilisty.cz