Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Hlavní hygienik Vít: Nejsme diktátoři

Hlavní hygienik Vít: Nejsme diktátoři
zdroj: tisková zpráva

Ač sám onemocněl tzv. prasečí chřipkou, k povinnému očkování rizikových skupin obyvatelstva nevidí důvod. Zatím.

"Rozhodovat se budu na základě pravidelného monitorování počtu nemocných na respirační onemocnění a chřipku, " uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít v rozhovoru pro pondělní deník Právo s tím, že epidemické hranice dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel Česko dosud nedosáhlo.

Kritérií pro vyhlášení povinného očkování je však kromě tabulkové epidemie podle Víta mnohem víc. Např. nemocnost v jednotlivých věkových kategoriích, výsledky virologických vyšetření nebo diagnózy zemřelých.

Vít: Klaus to zlehčuje

Slova Václava Klause, že povinné očkování "pošlapává lidskou svobodu" se Vítovi nelíbí. Právě on je z titulu hlavního hygienika zodpovědný za to, aby se případná epidemie nešířila, a pokud má informace, že hrozí, musí ze zákona zakročit.

I v případě, že by na povinné očkování došlo, jej ale může člověk, který spadá do tzv. rizikové skupiny, odmítnout. Zaplatí za to sice deset tisíc korun, ale očkování mu nikdo nebude nutit. "Přece nejsme diktátoři. Žijeme v demokratické zemi, " uvedl Vít k problematice očkování pro Právo.

Vakcín není přebytek, mají dlouhou trvanlivost

Problém, že vakcín nakoupilo Česko moc a nemá šanci je spotřebovat, Vít nepřipouští. "Vakcíny mají dvouletou trvanlivost a je bez diskuse, že virus prasečí chřipky tu ještě bude minimálně jeden rok, " uvedl k množství vakcín. Ty podle něj na pacienta působí rok a půl a navíc vyvolají imunitní paměť, která umožní rychlejší tvorbu protilátek, pokud se tělo s inkriminovaným virem v budoucnu setká.

Prasečí chřipka podle hlavního hygienika rozhodně není jen nafouknutá bublina, ale reálná hrozba. Svět i Česko se o ní ale dozvědělo relativně brzy, již koncem loňského dubna, a tak mělo dost času se na epidemii připravit.

www.parlamentnilisty.cz