Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Hanáková asi vážně letí z vlády

Hanáková asi vážně letí z vlády
Alena Hanáková | zdroj: Profimedia

Cíle, které si ministryně kultury dala, prý splnila. Po roce a půl má Alena Hanáková (TOP 09 – STAN) skončit na Ministerstvu kultury. Podle některých spolustraníků, píší Lidové noviny, nezvládá komunikaci a v předvolebním boji by mohla být využita ODSkou jako slabina.

Důvody pro skončení ve vládě jsou prý jasné. Nevýraznost a neschopnost vysvětlovat stanoviska svého úřadu. Lidové noviny si všímají, že právě to jí již v minulosti vyčítali její spolustraníci. Ti prý mají odchod Hanákové za hotovou věc, a to k 1. červenci.

Jeden z členů poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Lidovým novinám řekl, že Hanáková na ministerstvu udělala hodně práce. „Ale nezvládá komunikaci a v předvolebním boji by mohla být občanskými demokraty využita jako naše slabina.“

Hanáková o svém konci prý nebyla oficiálně informována: „Se mnou oficiálně nikdo nemluvil. Ani pan Schwarzenberg, ani pan Gazdík." Přesto svůj odchod nevyvrací. Již dříve dala najevo, že v otázce změny na postu ministra bude respektovat rozhodnutí vedení strany. Zároveň však podle ní není šťastné řešení, aby šéf svůj resort opouštěl deset měsíců před volbami.

Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík se dnes setkají s Alenou Hanákovou, a jak píší Lidové noviny, mluvit by měli právě o odchodu ministryně. Premiér Petr Nečas se prý změnám ve vládě nebrání. Toto by byl už čtrnáctý případ výměny ministra.

Jako nejpravděpodobnější kandidát na nového ministra se zatím podle spekulací médií jeví bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč. Kromě Hlaváče jsou jako adepti na ministerský post uváděni ještě bývalý šéf ČT a rektor AMU Ivo Mathé, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták.

Zdroje: