Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Čínu ohrožují vraždící motoristé

Čínu ohrožují vraždící motoristé
zdroj: tisková zpráva

Čínští policisté zadrželi řidiče, který v sobotu srazil jen šestiletou holčičku, a pak ji znovu přejel. Jde o případ takzvaných silničních vražd, při kterých motoristé schválně zabíjejí zraněné oběti dopravních nehod.

Ten poslední se odehrál ve městě Fu-čou a přihlíželo mu několik šokovaných svědků. Podle nich zhruba padesátiletý řidič srazil šestiletou dívku, pak obrátil auto a úmyslně na ni znovu najel. "Zajel zpátky a přejel ji pravým předním kolem. Bylo to příšerné, musel jsem zavřít oči. Naprosto děsivé.“, řekl listu Strait Metropolitan Daily svědek nehody.

"Zlatá" generace

Série děsivých případů silničních vražd plní titulky čínských novin i internetové diskuse. K vrahům patří i jednadvacetiletý Tchien Chou-po, který srazil vozem žebračku ve městě Čchung-čching na jihozápadě Číny. O hodinu později se na místo vrátil a ještě jednou ji přejel, aby se ujistil, že je opravdu mrtvá a nebude ho moci identifikovat. "Protože to byla jenom žebračka, tak jsem si říkal, že nikdo nebude věnovat pozornost tomu, že jsem ji zabil," řekl u soudu Tchien Chou-po.

Dalším silničním vrahem je mladý nadaný student hudby Jao Ťia-sin. Minulý měsíc dostal trest smrti za to, že ubodal cyklistku, kterou zranil při dopravní nehodě. Před soudem Jao prohlásil, že ji zabil, protože se bál, že "s venkovankou bude těžké pořízení".

Jeho případ vyvolal v Číně diskusi o tom, kam kráčí "bohatá druhá generace" vyrůstající v době rychlého ekonomického rozmachu země a jak pokřivené jsou její morální hodnoty.