Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Charita přes internet funguje

Charita přes internet funguje
Český internet pomáhá | zdroj: tisková zpráva

Uživatelé českého internetu byli letos opravdu štědří. Poslali na charitu více než 600 tisíc korun v průběhu jediného týdne.

Od 8. do 14. dubna se Češi na webu zapojili do společného projektu Konta BARIÉRY a Českého národního registru dárců dřeně s názvem Český internet pomáhá. Díky pár kliknutí pomohli financovat třem lidem s handicapem konkrétní pomůcky nebo přispěli na vyšetření vzorků krve nových dárců kostní dřeně, které stojí 1 500 korun jedno a není hrazené státem ani pojišťovnou. Celkem se podařilo vybrat 628 495 korun. Všechny příběhy a další informace naleznete na www.internetpomaha.cz.

V pondělí 8. dubna byla zprovozněna webová stránka www.internetpomaha.cz, na kterou současně svými kampaněmi odkazovalo téměř 50 internetových partnerů projektu. Návštěvníci stránky se zde seznámili s příběhy třech lidí, kterým pomáhá Konto BARIÉRY, a třech lidí, kterým zachránil život Český národní registr dárců dřeně. Pomoci jakoukoli finanční částkou bylo možné přímo prostřednictvím těchto stránek. 

Po týdnu trvání projektu se 15. dubna uskutečnilo slavnostní zakončení v prostorách smíchovské restaurace JET SET. Za přítomnosti partnerů projektu byly předány šeky oběma neziskovým organizacím. Celková darovaná částka byla na místě navýšena díky výtěžku dražby dvou lahví exkluzivního španělského vína a o 11 500 Kč.

„Díky jedinečné spolupráci všech velkých internetových hráčů, kteří se spojili pro dobrou věc, můžeme splnit přání Martina, Kristýny a Vojty. Splníme však přání mnoha dalším, protože internetoví dárci byli letos štědří - poslali o 250 tisíc korun více než v loňském roce,“ děkuje Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY.

„Jsme velice spokojeni. Získali jsme nejen finanční prostředky na vyšetření dalších odebraných vzorků krve, ale také se Český národní registr dárců dřeně zásluhou projektu Český internet pomáhá zviditelnil u mladších lidí, kteří jsou naší cílovou skupinou při náborech nových potenciálních dárců kostní dřeně,“ říká Daniel Pagáč, ředitel ČNRDD.

Konto BARIÉRY představilo příběhy Vojty (5), který od narození neslyší a potřebuje na výuku speciální počítač, Martina (10), který bojuje s dětskou mozkovou obrnou a v pohybu by mu pomohl elektrický vozík, a Kristýny (33), které kvůli svalové atrofii od 2 let ochabuje svalstvo, a aby se mohla samostatně pohybovat a dojíždět do zaměstnání, potřebuje lehký mechanický vozík. Český národní registr dárců dřeně ukázal na příběhu Jitky, Kačenky či Dana, že nikdo nemůže tušit, kdy bude právě pro něj rychlé nalezení vhodného dárce dřeně životně důležité. Uživatelé internetu mohli přispět jakoukoli částkou na vstupní vyšetření vzorku krve každého nového dárce kostní dřeně, které stojí 1 500 korun. Tuto částku nehradí stát ani zdravotní pojišťovny. Podrobnosti naleznete na www.internetpomaha.cz.

Zdroje: