Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Bída vás donutí. Profesor Krejčí sleduje ČSSD a dost hubuje

Bída vás donutí. Profesor Krejčí sleduje ČSSD a dost hubuje
Oskar Krejčí | zdroj: Parlamentnilisty.cz

ROZHOVOR Jak se bude vyvíjet situace na české politické scéně po sjezdech ČSSD a SPOZ? Může se dotknout i nás podobná situace jako je v Řecku a zejména na Kypru? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly známého politologa, profesora Oskara Krejčího.

Proběhly sjezdy ČSSD i SPOZ. Jaký ve Vás zanechaly dojem? Konsoliduje se levice, je šance na její spojení, nebo to bude spíše souboj konkurentů?

Dá se bez přehánění říct, že byla propásnuta příležitost. Prezidentské volby ukázaly, že je možné sjednotit středo-levý blok, a to v jakýchkoliv volbách.

Naneštěstí, jednotliví představitelé toho bloku takto neuvažují. To sjednocení, které umožnila volba prezidenta, se nejeví jako pravděpodobné ve volbách parlamentních.

Druhým problémem v celé té věci je kádrová nezralost. Sociální demokracie ustrnula. Skutečnost, že odešel z vedení Jiří Dienstbier, je sice významná, ale on se k tomu odsoudil sám, že není ve vedení strany. Vše ostatní lze v ČSSD považovat za stagnaci.

ČSSD si stále sebevědomě trvá na tom, jak říká například Lubomír Zaorálek, že nikoho nepotřebuje. Podpořil ji v tom i Miloš Zeman, když řekl, že má vládnout sama?

To prohlášení Miloše Zemana bylo velice obecné. Nicméně toho výroku využilo konzervativní křídlo sociální demokracie, aby znemožnilo zrušení Bohumínského usnesení. A pokud jde o Luboše Zaorálka, tak je to člověk, který patřil k tvrdým kritikům Zemana, aby se najednou zařadil mezi příznivce širšího vnímání Zemanova výroku. To konzervativní křídlo nechápe, jak je důležité míti Filipa (předseda KSČM). Navíc se ukazuje, že to konzervativní křídlo z ČSSD je v případě, že volby nedopadnou podle jejich představ, ochotno se spojit třeba s ODS nebo TOP 09.

Zdroje: