Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bělobrádek chce Úřad pro budoucnost

Bělobrádek chce Úřad pro budoucnost
Místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek je sice místopředsedou Sobotkovy vlády, ale zjevně mu chybí ministerstvo. Chtěl by si jedno takové, třeba docela malé, založit. Jmenovat se bude vznešeně Úřad pro budoucnost a má koordinovat financování a úkolování vědy a výzkumu. Bělobrádkův plán už podpořil premiér Sobtoka. O projektu napsal deník E15.

Úřad se samozřejmě nestane skutečným ministerstvem, má mít kolem padesáti úředníků a být přímo pod Bělobrádkem na Úřadu vlády.

Že je financování vědy ze strany státu nekoncepční a roztříštěné, je zřejmá věc. Vicepremiér má však o potřebách oboru svoje představy: "Máme studenty středních a vysokých škol, kteří jsou po nástupu do praxe nepřipravení a firmy si je musí vyškolit. Vedle toho podniky často nevědí, na jaké vědecké pracoviště se mají obrátit, když potřebují s něčím pomoci. Také si myslím, že je velice slabá komercionalizace vědecko-výzkumných poznatků," řekl Bělobrádek.

V posledních letech dostávají badatelé od státu kolem 26 miliard korun ročně. Bělobrádek je přesvědčen, že musí fungovat centrální autorita, která bude oblast vědy a výzkumu koordinovat a řídit. "Tento článek tady chybí, a proto dochází k duplicitám a roztříštěnosti mezi několika ministerstvy, Akademií věd, vysokými školami a některými soukromými výzkumnými institucemi"“ poznamenal pro deník E15. Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/belobradek-chce-zridit-urad-pro-budoucnost-1132455#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Zdroje:
Vlastní, E15