Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Američanům při startu explodovala raketa Antares

Američanům při startu explodovala raketa Antares
Exploze rakety Antares | zdroj: Profimedia

Komerční kosmodrom na ostrově Wallops Island v americké Virginii ozářila v úterý večer místního času exploze soukromé rakety Antares, která měla do vesmíru dopravit nákladní loď se zásobami pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice. Výbuch zachytily průmyslové kamery. Jde o první nehodu od chvíle, kdy NASA svěřila zásobování ISS do rukou soukromých firem. 

Raketa, která patřila společnosti Orbital Science, vybuchla pouhých několik vteřin po startu. Do vesmíru měla dopravit loď Cygnus s nákladem o objemu více než dvou tun. Podle NASA tam nebylo nic životně důležitého, bez čeho by se astronauti na ISS ocitli v ohrožení.

Nehoda si nevyžádala žádné oběti na životech nebo zranění. Proč raketa explodovala, zatím není jasné. O tom, zda nehodu nezpůsobily ruské pohonné jednotky speciálně upravené pro Antatres, v tuto chvíli Orbital Science nechce ani spekulovat.

Orbital Science je jednou ze dvou firem, které zajišťují pro NASA dopravu nákladů k ISS od chvíle, kdy skončil federální program Space Shuttle. Druhou společností je SpaceX. Smlouva s nimi stála americkou vládu 3,5 miliardy dolarů (více než 76 miliard korun). NASA je kvůli rostoucí závislosti na soukromém sektoru kritizována a výbuch rakety Antares jen přileje olej do ohně. 

zdroj: YouTube

Zdroje: