Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 8°C Polojasno

Život mohl na Zemi přijít z Marsu

Život mohl na Zemi přijít z Marsu
Povrch Marsu (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Podle nového vědeckého výzkumu je možné, že život na Zemi pochází z Marsu. Vědci si myslí, že se na naši planetu mohl dostat spolu s meteority. O novince informoval server dr.dk.

Nové tvrzení vědeckého týmu zní, že život dříve než na Zemi začal na naší sousední planetě, tedy na Marsu, odkud se posléze přenesl díky meteoritům. Důvodem, proč si vědci v čele s profesorem Stevenem Bennerem z Westheimer Institute of Science and Technology myslí, že život začal právě na Marsu, jsou příliš nehostinné podmínky k životu na tehdejší planetě Zemi. Především se pak jedná o to, že před třemi miliardami let nebyl na Zemi, tehdy pokryté vodou, dostatek kyslíku. Pro začátek organického života je však kyslík a jím umožněné oxidační procesy rozhodující.

Naopak podmínky na Marsu byly ve stejném časovém období příhodnější. Jeho povrch byl sušší a atmosféra obsahovala dostatečné množství kyslíku. Podle profesora Brennera právě tyto indicie ukazují na to, že život na Zemi možná neměl svůj původ zde, ale právě na Marsu.

Podle vědce bychom tedy vlastně měli být rádi, že se život touto cestou na meteoritech na Zemi dostal, jelikož naše planeta posléze prokázala větší předpoklady k dlouhodobému udržení života.

Zdroje:
dr.dk