Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zeman nikdy neudělá Sobotku premiérem, nese se sídlem ČSSD

Zeman nikdy neudělá Sobotku premiérem, nese se sídlem ČSSD
Bohuslav Sobotka | zdroj: Profimedia

Lidové noviny uvažují o neveselé pozici, ve které je nyní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Stále častěji se začíná mluvit o tom, že prezident Miloš Zeman jej prostě nechce jako budoucího premiéra, a pro jeho oslabení udělá cokoliv. A je šance že se mu to povede. Ve straně se prý již od prezidentských voleb hovoří o tom, že se současný předseda ČSSD nikdy nestane premiérem.

Příběh z roku 2003 je známý. Dvacet sedm sociálních demokratů, mezi nimi i Sobotka, tehdy nehlasovalo pro Miloše Zemana v nepřímé prezidentské volbě. Několik měsíců poté se současný prezident pochlubil novinářům, že má „seznam zrádců“, tedy všech, kteří jej nepodpořili. Od té doby proti těmto lidem postupoval neobyčejně útočně.

V roce 2011 Sobotka přiložil pod kotel vzájemné nevraživosti, když na své poměry neobyčejně ostře odmítl, aby byl Zeman prezidentským kandidátem ČSSD v přímé volbě. Řekl tehdy, že Zemanova kandidatura by vrátila ČSSD do marasmu, ve kterém byla kolem prezidentské volby v roce 2003, a něco takového prý nikdy nepřipustí.

Veškeré křivdy z minulosti vyplouvají na povrch nyní, když prezident Zeman drží v ruce klíč k řešení politické krize po pádu Nečasovy vlády, a Sobotka je v roli prosebníka, který by rád získal po případném neúspěchu Rusnokovy vlády druhý pokus. Jenže působí tak trochu odstrčeně- nemluví s ním ani prezident, ani premiér Rusnok. Zato jeho hlavní rival- první místopředseda strany Michal Hašek- se může vykázat skvělými vztahy s oběma.

Zeman poslal vzkaz

V Lidovém domě se prý již od prezidentské volby- ve které Sobotka dlouho podporoval místopředsedu Jiřího Dienstbiera, který se se Zemanem nesnáší zcela otevřeně- spekuluje, že Zeman po volbách nepřipustí, aby se Sobotka stal premiérem. Bez ohledu na to, že by byl předsedou vítězné strany.

V úterý Zeman do Lidového domu vzkázal, že by strana měla podpořit Rusnokovu vládu. Pokud zvolí mírnější formu podpory- například odchod ze sálu- dostane prý druhý pokus pravicová koalice. Lidé ze „Sobotkova křídla“ přitom celý projekt Rusnokovy vlády pozorují velmi nevraživě, coby pokus o oslabení ČSSD. „Jedním z cílů Rusnokovy vlády je oslabit ČSSD. Tak, jak už to Zeman ukázal několikrát v minulosti,“ řekl k tomu Jiří Dienstbier.

Naopak Michal Hašek a jeho lidé hovoří o vládě v superlativech. Tím spíše se hovoří o jeho nadějích stát se po vítězných volbách premiérem místo Sobotky. Ten podle všeho nyní hraje o celou svou politickou budoucnost.    

Zdroje: