Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vystřídá Nečase v ODS Pospíšil?

Vystřídá Nečase v ODS Pospíšil?
zdroj: Mediafax

Ať už byly skutečné důvody k odvolání ministra Jiřího Pospíšila jakékoli, nic to na skutečnosti nemění. Pospíšil si pár dnů po spolknutí hořké pilulky, na níž recept s nebývalou rychlostí podepsal i prezident Klaus, vytyčil nový cíl. Chce se stát v prvé řadě hejtmanem. Ale bude mu to v případě úspěchu stačit?

Nečasovo odvolání nejdéle sloužícího ministra spravedlnosti vyvolalo negativní reakci nejen u veřejnosti a opozice, ale setkalo se s částečným nepochopením u poslanců ODS, kteří vyjádřili veskrze lítost nad jeho odchodem z vlády.

Nezvykle tvrdý byl v hodnocení Nečasova kroku Karel B. Müller z VŠE. Podle něj je situace v ODS velmi vyhrocená. "Osobně mi to připadá jako rozpad ODS v přímém přenosu, který pramení z její nepoučitelnosti. Pospíšil byl a stále je vnímán veřejností jako kompetentní ministr i politik a jako ostrůvek důvěryhodnosti a pozitivní deviace v ODS. Vypadá to jako stranické harakiri, když v době hluboké krize důvěry v občany ve veřejné funkce pokračuje ODS v zákulisní a od veřejnosti odtržené politice,“ usuzuje. Petr Nečas tímto aktem odhodil podle Müllera zbytky své politické kompetence, které prý ještě čas od času vykazoval.

"Skutečným důvodům odvolání Pospíšila nevěří ani děti na základní škole, a Nečas tak veřejnosti dodal jasný důkaz o tom, že opět pozorujeme pouhou práci s veřejností a technologii moci, a že ve skutečnosti opět rozhoduje někdo jiný, někde jinde a o něčem jiném, než co se nám snaží Nečas podsunout.“ uzavřel. Připomeňme jen, že premiér uvedl jako oficiální důvody Pospíšilova odvolání situaci ve vězeňství.