Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Výbor UNICEF představí putovní výstavy

Výbor UNICEF představí putovní výstavy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Český výbor pro UNICEF přichází s projektem UNICEF TOUR 2010/2011, se kterým bude cestovat po dobu šesti měsíců po České republice.

Cílem besedy je zprostředkovat široké veřejnosti osobní setkání s představiteli UNICEF, ktoré tento projekt podporují. Každý, kdo se o práci UNICEF zajímá, bude mít možnost seznámit se s kokrétními programy UNICEF a s jejich výsledky.

Ostrava je prvním městem, kde se výstava uspořáda a verejnosti bude dostupná po celé září. Bude rozdělená do tří částí na těchto třech místech: v obchodním centru Futurum, v kulturním centru Stará Aréna a v kavárně Café au pére tranquille.

UNICEF TOUR zavítá od září 2010 až do února 2011 kromě Ostravy do Brna, Českých Budějovic, Plzně, Ústí nad Labem a Pardubic.

Co je smyslem UNICEF TOUR?

Cílem projektu UNICEF TOUR je představení činnosti UNICEF, hlavní světové organizace pro děti, prostřednictvím výstavy fotografií z oblastí humanitární pomoci UNICEF. V každém městě se zároveň uskuteční osobní setkání ředitelky UNICEF ČR a patronů výstavy z řad známých osobností s příznivci fondu a širokou veřejností, která má zájem blíže se seznámit s UNICEF a jeho prací. Toto osobní setkání nabízí možnost dozvědět se základní informace o organizaci, nahlédnout do konkrétních projektů a také si díky promítnutým reportážím uvědomit, komu konkrétně a jak je pomoc prostřednictvím UNICEF určena.

„V České republice máme více než 60 tisíc příznivců, kteří práci UNICEF podporují. Bez jejich pomoci bychom nemohli zachraňovat dětské životy, protože činnost UNICEF není financovaná z rozpočtu OSN, ale pouze z dobrovolných příspěvků našich dárců,“ říká ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba a doplňuje: „Všímáme si toho, že lidé u nás jsou svým způsobem „unaveni“ charitou, protože potřebných je všude kolem velmi mnoho. UNICEF TOUR je pro nás způsob, jak lidem poděkovat a současně ukázat, že se jejich pomoc neztrácí, ale má velmi konkrétní výsledky.“

UNICEF několikrát do roka navštěvuje školy, aby se setkal se žáky a studenty a zodpověděl jim jejich otázky na humanitární činnost. I tato složka je do projektu UNICEF TOUR zapojena – v tomtéž dni, kdy se večer budou konat besedy s veřejností, jsou na dopoledne připraveny přednášky pro školy, vedené ředitelkou UNICEF ČR Pavlou Gomba.

O vystavených fotografiích

Vystavené fotografie, jejichž autory jsou přední světoví fotografové spolupracující s UNICEF, dokumentují situaci dětí a pomoc fondu přímo v terénu nejchudších zemí a v krizových situacích přírodních a válečných katastrof. Sedm tematických okruhů, podle nichž byly fotografie pro výstavu vybrány, představuje ve zkratce průřez hlavními problémy, které nejvíce ohrožují životy a zdravý vývoj dětí: VODA, VÝŽIVA, OČKOVÁNÍ, VZDĚLÁVÁNÍ, VÁLEČNÉ KONFLIKTY, KRIZOVÉ SITUACE, HIV/AIDS.

Jak bude výstava v jednotlivých městech probíhat

V každém ze šesti měst, ve kterém se UNICEF TOUR uskuteční, bude výstava instalována ve třech tematických částech na třech vybraných místech: na radnicích (nebo na místech určených městem – např. v městských informačních centrech) budou umístěny fotografie spadající pod tematické okruhy Výživa a HIV/AIDS, v obchodních centrech bude možné shlédnout fotografie okruhů Voda, Vzdělávání a Krizové situace a v místní kavárně budou k vidění fotografie na téma Očkování a Válečné konflikty. 

Soutěž UNICEF TOUR

Po celou dobu konání putovní výstavy (od počátku září 2010 do konce února 2011) bude na stránkách hlavního partnera UNICEF TOUR, portálu www.tiscali.cz, připravena soutěž o zajímavé ceny. Hlavní výhrou bude večeře s vyslancem dobré vůle UNICEF, hokejistou zámořské NHL Patrikem Eliášem.

Soutěžit můžete zde

• Patronát nad výstavami v jednotlivých městech převzali: moderátorka Televizních novin Renata Czadernová (Ostrava), herečka ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 Bára Munzarová (Brno), oblíbená představitelka paní Kekulové z Pojišťovny štěstí Jiřina Jirásková, moderátorka pořadu Rady ptáka Loskutáka Adéla Gondíková (Plzeň), moderátorka Televizních novin Markéta Fialová (Ústí nad Laben) a herec seriálu Comeback Martin Dejdar (Pardubice).

• Při besedách se lidé setkají také s hudebními hosty – s Michalem Foretem (Ostrava), skupinou All X (Brno), hudebním projektem VIVALDIANNO Jaroslava Svěceného a Michala Dvořáka (České Budějovice), Terezou Černochovou (Plzeň), Davidem Deylem (Ústí nad Labem) a Leonou Šenkovou (Pardubice).

Všechna setkání s veřejností bude bez nároku na honorář uvádět Pavel Svoboda, moderátor Snídaně s Novou.

Řekli o důvodu své podpory projektu UNICEF TOUR:

• Jan Václav Čep, CEO TISCALI MEDIA:
„Jako provozovatel významného média v ČR si plně uvědomujeme naši společenskou odpovědnost. Těší nás, že právě tiscali.cz bylo osloveno podpořit projekt, který má snahu představit svou práci lidem v různých místech ČR. UNICEF TOUR přejeme šťastnou cestu a vřelé přijetí ve všech městech.“

Jiřina Jirásková, herečka, předsedkyně UNICEF ČR a vyslankyně dobré vůle UNICEF:
"Dokud na světě existuje sebemenší skupinka opuštěných, hladových, nemocných dětí, existuje i potenciální nebezpečí vzniku vážných konfliktů. Mohou se totiž snažit to, co mají jiné děti, získat násilím. Proto má smysl podporovat činnost humanitárních organizací, jako je UNICEF, který za desítky let svého působení pomohl stovkám milionů strádajících dětí přežít a zlepšit životní podmínky.“

• Renáta Czadernová, moderátorka TV Nova:
"Důvodů, proč se nemoc HIV/AIDS v rozvojových zemích šíří tak rychle, je hned několik. Mezi ty hlavní ale patří nejen velká chudoba, nedostatek hygieny, ale v nemalé míře také neinformovanost. Proto oceňuji, že se UNICEF rozhodl dostat vážnost této nemoci do povědomí co největšímu množství lidí. Práce UNICEF má v oblasti boje proti HIV/AIDS mou velkou podporu."

• Markéta Fialová, moderátorka Televizních novin:
„Každá nabídka pomoci dobré věci stojí za zvážení, ta od UNICEF ale patří mezi ty, které se prostě neodmítají. UNICEF je pro mne známkou důvěryhodnosti a profesionality, jsem ráda, že se mohu podílet na tomto projektu.“

• Adéla Gondíková, herečka a moderátorka:
„Díky pomoci UNICEF vím o nejzákladnějších problémech dětí v nejchudších zemích světa. Je jich tolik a jsou tak veliké, že mne vždy dokážou zastavit, abych si znovu uvědomila, v jakém blahobytu u nás žijeme. A zároveň mi připomenou úžasný fakt, že jsou u nás statisíce lidí, kteří si umějí odkrojit ze svého a finančně pomoci. Má dcera právě nastupuje do 1. třídy a já si jako rodič uvědomuji, jak mohu být šťastná, že jedinou mou starostí je sehnat pomůcky do školy, a jak jsem vděčná osudu, že nemusím trpět tím, že mé dítě zůstane bez vzdělání či že se mu ho dostane jen zřídka. Fandím práci UNICEF nejen v oblasti podpory vzdělání, ale i v projektu UNICEF TOUR, který si vzal za úkol přiblížit svou práci lidem v ČR.“

• Bára Munzarová, herečka:
„Osobně jsem na dálku podporovala po dobu jednoho roku indického chlapce. Propastný rozdíl způsobu života v chudších zemích jsem si tak uvědomila naplno. Rodinné poměry, zdravotní stav, povinnosti a pracovní nasazení sedmiletého chlapce byly a jsou v porovnání s bezstarostným dětstvím většiny dětí v naší republice opravdu nesrovnatelné.

• Martin Dejdar, herec a moderátor:
"Stále víc poznávám, jak jsem byl hloupý, když jsem se ve škole neučil nebo jsem se snažil jakkoliv se učení vyhnout. Dnes mi mnohé znalosti schází. Vědět je úžasná věc. A to máme školy na každém kroku naší země. Pomozme a podporujme ty, kteří rozšiřují vzdělání tam, kde si o školách nechávají jenom zdát."