Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vláda schválila nový zákon o dopravě

Vláda schválila nový zákon o dopravě
zdroj: tisková zpráva

Nový zákon o dopravě určuje vztahy mezi firmami či zpřesňuje pravidla pro přepravu kočárků nebo psů.

Nový zákon o veřejné dopravě předložilo vládě ministerstvo dopravy. Předpis má zkvalitnit zadávání veřejných zakázek na dopravní obslužnost a stanovuje např. standardy kvality autobusů a vlaků.

Zákon se týká jenom dopravy, již si objednává stát či samospráva, která je hrazena z veřejných zdrojů. Páteří veřejné dopravy má podle navrhovatelů být železnice. Z ní musí pak při plánování vycházet ostatní druhy dopravy. Loni veřejné rozpočty zaplatily za vlaky více než 12 miliard korun.

Zákon upravuje nově i vztahy mezi firmami

Nově zákon upravuje také vztah mezi firmami, které po sobě vzájemně převezmou veřejnou zakázku na přepravu cestujících. Nástupnická firma pak bude muset na žádost končící společnosti převzít její smlouvy se zaměstnanci. Předpis upravuje také funkci tzv. organizátora dopravy, což je například v Praze společnost ROPID.

Dále předpis zavádí také standardy kvality v dopravě. Týkají se např. přepravy dětských kočárků, míst pro cestující se zdravotním postižením nebo míst pro vodící psy. Zákon však ještě v účinnost nevešel, čeká ho ještě schvalovací proces v parlamentu.

www.parlamentnilisty.cz