Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Varování ze Slovenska: Neschvalujte miliardy pro Brusel

Varování ze Slovenska: Neschvalujte miliardy pro Brusel
zdroj: Profimedia

Začátkem června by poslanci měli rozhodovat o Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), z něhož pro ČR vyplývá finanční závazek ve výši 350 miliard korun. Konferenci na stejné téma včera pořádalo pravicové sdružení Reformy.cz, kde mimo jiné vystoupil i slovenský poslanec Jozef Kollár, který před schválením české poslance důrazně varoval.

ESM je dluhová diktatura Evropské unie. Tak zněl název pravidelné konference Klubu Reformy.cz, na jehož setkání jsou zvány různé zahraniční osobnosti politického života. Hlavním hostem tentokrát byl poslanec Národní rady Slovenské republiky a místopředseda jejího výboru pro finance a rozpočet Jozef Kollár ze strany Sloboda a solidarita. Vedle něho promluvil také známý ekonom Pavel Kohout a šéf Svobodných Petr Mach.

Jozef Kollár probíral především situaci na Slovensku. Vrátil se také do loňského října, kdy na naše jižní sousedy upíral zrak celý svět. Šlo o schvalování takzvaného eurovalu, z něhož pro slovenské daňové poplatníky vyplynul závazek ve výši 7,7 miliardy eur, v přepočtu asi 192 miliard českých korun.

Po vyslovení nedůvěry parlamentem

Kollárova strana Sloboda a solidarita (SaS), jíž šéfuje u nás známější Richard Sulík, už dlouhou dobu před tím jasně deklarovala, že navýšení eurovalu nepodpoří. Tehdejší premiérka Iveta Radičová naopak řekla, že hlasování o eurovalu spojí s důvěrou její vládě. Poslanec Kollár však vyjádřil přesvědčení, že vše byl předem domluvený plán Mikuláše Dzurindy, který se chtěl zbavit jak Radičové, tak i strany SaS, což mu nakonec vyšlo.

„Je nutné si uvědomit, že navýšení eurovalu schválila vláda v režimu po vyslovení nedůvěry parlamentem. U tak zásadní otázky to považuji nejen za protiústavní, ale i proti demokracii,“ popisoval Kollár během přednášky. V této souvislosti také varoval české poslance, aby při rozhodování o ratifikaci smlouvy o Evropském stabilizačním mechanismu mysleli na to, že mají zastupovat zájmy svých voličů, nikoli bruselských politiků.