Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: V Praze vyhrálo ANO před TOPkou

Aktualizováno: V Praze vyhrálo ANO před TOPkou
Volby v Praze patřily k nejsledovanějším | zdroj: Profimedia

Boj o pražský magistrát těsně vyhrálo Babišovo ANO v čele s Adrianou Krnáčovou s 22% před obhajující TOP 09 v čele s Tomášem Hudečkem s 20%.

Třetí je Trojkoalice lidovců, zelených a starostů s 11%, Následují sociální demokracie v čele s ředitelem nemocnice v Motole Miloslavem Ludvíkem s necelými 11%, ODS je těsně za nimi a rovněž atakuje hranici 11% hlasů. Do pražského zastupitelstva se dostali i komunisté s necelými 6% hlasů a také Piráti s 5%.

Jaká koalice na magistrátu vznikne, ještě není jasné. Na tahu je vítězné ANO. Jeho předseda Andrej Babiš ještě v sobotu večer vyhlásil, že s TOP 09 se v žádném případě vyjednávat nebude.

V 65členném zastupitelstvu má ANO 17 křesel, TOP 09 16 míst, sociální demokraté, Trojkoalice a ODS po osmi. Komunisté a Piráti získali po čtyřech mandátech.

Případná koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice by tak měla jen těsnou většinou 33 hlasů, stejně jako velká koalice ANO a TOP. Pro případnou koalici bez TOP by musely spojit síly téměř všichni ostatní v zastupitelstvu.

Výsledky v městských částech jsou notně rozdrobené. V Praze 10 vyhrálo ANO v čele s Radmilou Kleslovou, za ni v těsném závěsu koalice VLASTA (lidovci, místní nezávislí a LES) a TOP 09.  Ani zde nebude jednoduché sestavit koalici. ANO vede také v Praze 4, 5 a 8.

V Praze 7 jasně zvítězila  koalice Praha 7 sobě v čele s lidovcem Janem Čižinským, která dostala 44% hlasů a může vládnout sama.  Druhé skončilo další místní uskupení Koalice Pro 7 s 11,5%.

V Praze 3 zvítězila kandidátka Žižkov (nejen) sobě v čele s místostarostou Matějem Stropnickým, získala 27% hlasů.

ODS pod vedením starostky Jany Černochové vyhrála v Praze 2. ODS vyhrála také v Praze 9.

V Praze 1 a 6  uspěla TOP 09.

 

 

Zdroje:
Vlastní