Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

V neděli zasype Česko nový sníh

V neděli zasype Česko nový sníh
zdroj: tisková zpráva

Až deset centimetrů nového sněhu by mělo napadnout v neděli v Česku, které už několik dní sužuje sněhová kalamita. Občasné sněžení by se pak mělo vyskytovat i v dalších dnech.

Český hydrometeorologický ústav opět varuje před tvorbou sněhových jazyků. Tentokrát ovšem především zásluhou silného větru, který by měl od soboty do nedělního večera foukat ve vyšších polohách nad 600 metrů nadmořské výšky kromě Šumavy.

Podle meteorologických modelů by mělo během neděle napadnout až 10 centimetrů čerstvého sněhu, sněžit pak bude celý příští týden. Výjimečně se poslední den v týdnu v Čechách mohou vyskytnout i smíšené nebo mrznoucí srážky.

Srážkové úhrny by ovšem už neměly být takové jako minulý týden, kdy napadlo i v nižších polohách několik desítek centimetrů nového sněhu a kalamita způsobila problémy v dopravě i v energetice.

V Praze a v nižších polohách středních a východních Čech dokonce napadlo dokonce nejvíce sněhu za několik posledních desetiletí. Ve Kbelích na východě metropole naměřili v pondělí 38 cm vysokou pokrývku, naopak na západním okraji Prahy v Ruzyni bylo "jen" 25 centimetrů - stejně jako v lednu 2007.

V českých nížinách stále zůstává od 10 do 30 centimetrů, ve východní části středních Čech a na Pardubicku dokonce přes třicet cm sněhu.  "Sníh slehává a částečně sublimuje, oproti pondělí se pokrývka na většině stanic snížila přibližně o pět centimetrů," uvádějí meteorologové. Například v Praze-Libuši zbylo z 29 centimetrů třiadvacet.

V neděli se sice přechodně oteplí a denní maxima by mohla vyšplhat slabě nad nulu, příští týden se ale budou teploty opět pohybovat v noci kolem minus sedmi, přes den pak kolem minus tří a opět se očekávají občasné sněhové srážky. ČHMÚ na třetí lednovou dekádu slibovaná obleva se zatím odkládá.