Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Thajský premiér posílá na demonstranty armádu

Thajský premiér posílá na demonstranty armádu
zdroj: tisková zpráva

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva v neděli oznámil, že nechá centrum hlavního města Bangkoku obsazené protivládními demonstranty bezodkladně vyklidit vojenskou silou.

Potvrdil to v televizním prohlášení po boku šéfa armády den poté, co odmítl návrh protivládních demonstrantů na řešení krize v zemi. Informovala o tom agentura AFP. 

Vedžadžíva v sobotu odmítl kompromisní návrh takzvaných červených košil, které se podle něj nevyhýbají násilí a zastrašování. Jádro opozičního návrhu rozpustit do 30 dní parlament přitom označil za přijatelné. Opozice však poté oznámila, že opouští jednání. 

Už v pátek demonstranti vyslovili obavu, že se proti nim chystá zásah armády. Údajně byli připraveni svléci znak své příslušnosti, červená trička nebo košile, aby zmátli vojáky. 

Premiér se na obrazovkách objevil po boku vrchního velitele armády Anuponga Paočindy, který v posledních dnech odmítal rozehnat opoziční hnutí silou. "Jsme armádou národa, monarchie a lidu. Vykonáme svou práci, aniž bychom někomu stranili. Budeme následoval politiku vlády," prohlásil generál. 

Demonstranti, kteří protestují už několik týdnů, sympatizují s vypovězeným bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou a snaží se prosadit Vedžadžívovu demisi a vypsání předčasných voleb. V posledních dnech obsadili část obchodní čtvrti Bangkoku, kde postavili barikády a ozbrojili se podomácku vyrobenými zbraněmi - bambusovými kopími, dřevěnými štíty a dlažebními kostkami. 

Situace se vyostřila po 10. dubnu, kdy vojáci ve snaze zatlačit demonstranty spustili palbu, při níž bylo zabito 25 lidí a zraněno více než 800 dalších.