Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Studenti SŠ debatují o kontroverzních politických tématech

Studenti SŠ debatují o kontroverzních politických tématech
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Desetičlenné studentské týmy, které reprezentují jednotlivé střední školy, budou debatovat na aktuální kontroverzní témata, jako jsou státní maturity, odchod lékařů, legalizace marihuany nebo vyšší pokuty pro bohaté řidiče. Středočeské krajské kolo debatní soutěže pro střední školy s názvem Cestou do parlamentu se uskuteční ve středu v Praze.

Debata proběhne v Domě Nadace ABF v Praze (Václavské náměstí 31) ve středu 30. března.

Studenti losují, zda budou argumentovat pro nebo proti debatovanému tvrzení. Nutnost obhajovat názor, se kterým nemusejí osobně souhlasit, má vést středoškoláky k "detailnímu prozkoumání argumentů pro i proti a k zamyšlení se nad možnými argumenty protivníka".

Studenti si tak tříbí vlastní názory, učí se argumentovat a respektovat odlišné postoje. V neposlední řadě se při přípravě na soutěž studenti dozvědí souvislosti různých společenských problémů současnosti. 

Odborná lektorská porota

Debaty budou moderovat Dan Šváb a Andrej Polák, herci divadla Ypsilon,  a  hodnotit je bude odborná porota sestavená z lektorů projektu Studentská Agora - Cestou do parlamentu. Komentovat jednotlivé soutěžní debaty přijdou hosté: Mikuláš Kroupa, novinář a ředitel občanského sdružení Post Bellum, a Radek Buben, politilog z Filosofïcké fakulty Univerzity Karlovy. 

Soutěže probíbá ve čtyřech krajích ČR a ze Středočeského kraje se jí letos zúčastní Gymnázium Joachima Barranda z Berouna, Gymnázium Josefa Svatopluka Machara z Brandýsa nad Labem, Gymnázium Kladno, Gymnázium Jana Palacha z Mělníka, Gymnázium Dr. Josefa Pekaře z Mladé Boleslavi, OPEN GATE - Osmileté gymnázium v Babicích, Gymnázium Jiřího Ortena z Kutné Hory a Gymnázium Mnichovo Hradiště.

Finále na půdě parlamentu

Vítěz krajského kola soutěže postoupí do finále soutěže, které se uskuteční v Parlamentu ČR v červnu tohoto roku. Záštitu nad projektem letos převzala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Soutěž letos již posedmé organizuje obecně prospěšná společnost Agora Central Europe za podpory Konrad Adenauer Stiftung, Nadace Zdeňka Bakaly a dalších sponzorů. Více informací získáte na www.agora-ce.cz/cestoudoparlamentu, nebo kontaktujte manažerku projektu emailem: eliska.chomatova@agora-ce.cz.