Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rathův otec: Davidovy miliony jsou moje

Rathův otec: Davidovy miliony jsou moje
zdroj: Profimedia

Kolik peněz měl vlastně David Rath uschováno na „horší časy“? Možná šlo o desítky milionů korun. Svědčí o tom skutečnost, že policisté našli dalších deset milionů korun v jeho domě v Hostivici. Ty ale možná nepatří obviněnému. Jedenaosmdesátiletý otec někdejšího předního politika ČSSD Ratmír tvrdí, že jsou jeho a dodává, že v novinách o synovi píšou jen „krávoviny“. Korupci prý neměl zapotřebí.

Dnešní Lidové noviny (LN) tvrdí, že policie Rathovi nezabavila jen sedm milionů korun v krabici na víno a třicet milionů korun v domě, kde žil Petr Kott s Kateřinou Pancovou, ale také dalších deset milionů, které vyšetřovatelé nalezli v Rathově domě v Hostivici. Ty prý ale nepatří obviněnému - Rathův otec tvrdí, že patří jemu. Vydělal si je jako konzultant v Kataru, kde působil v devadesátých letech minulého století.

Skandalizují úspory mých rodičů, stěžuje si Rath

Před třemi lety si prý chtěl koupit domek v Hostivici, ale obchod se nakonec neuskutečnil, takže předal peníze do úschovy synovi a dál se příliš nestaral, co se s nimi stalo.  „Ten dům je polovinou hlášený na mě, tak proč bych ve své polovině nemohl mít své peníze,“ uvedl.

Podle všeho o této sumě nevěděli ani poslanci, kteří rokovali o možném Rathově vydání policii. Někdejší stranický kolega obviněného zákonodárce Jeroným Tejc (ČSSD) ještě v úterý prohlašoval, že policie u Ratha zřejmě našla jen běžnou hotovost. Sluší se dodat, že o penězích, které se u něj doma ještě nacházejí, napsal David Rath nepřímo poslancům v dopise zaslaném z vazby, kde poukázal na to, že někdo skandalizuje celoživotní úspory jeho rodičů.

David nemá korupci zapotřebí

Jedenaosmdesátiletý lékař, který podle svých slov stále pracuje, tvrdí, že mohl mít v domě uloženo asi tak deset milionů, protože za tyhle peníze se dal před třemi lety pořídit domek, který by mu vyhovoval. Své tvrzení může sice jen těžko doložit, ale to podle jeho názoru není problém. Proč by měl někdo vysvětlovat, kde se vzaly peníze, které si vydělal nebo zdědil a uložil u sebe doma?

„Já vám chci říct, že jsem bohatý. Asi bych se za to měl stydět, ale já jsem k tomu přišel z části vlastním přičiněním a z části dědictvím. Nikoho jsem nikdy neokradl, nekorumpoval. Když mi někdo někdy dal víno, poděkoval jsem a většinou rozdával dál. Můj syn neměl absolutně žádnou motivaci, aby se někde hrabal v nějakých papírech. Takže takový to podezření, že by někde šustil miliony, jak jsem četl v novinách, to jsem se div nezasmál, to jsou takové nesmyslné krávoviny. Pro mě ty peníze nejsou mnoho. Pro Davida určitě taky ne, poněvadž ty peníze, které mám já, má on.“ uzavírá lékař.