Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Prostě jel načerno

Komentář: Prostě jel načerno
Protřelý zajíc a pirát silnic Zdeněk Žák | zdroj: Profimedia

Nejmenovaný list patřící vydavatelství jednoho nejmenovaného magnáta (a ministra financí) přišel s dramatickou zprávou, že exministr dopravy a bývalý drážní šéfinspektor Zdeněk Žák jel načerno vlakem. Skandál minimálně kosmických rozměrů. A my na to říkáme – jako pán!

Proradný bývalý funkcionář neukázal průvodčímu platnou jízdenku, místo ní mu předložil zřejmě neplatný průkaz inspektora od ministerstva dopravy. Cestoval drahým Pendolinem a ještě navíc první třídou. Z výpovědi očitých svědků vyplynulo, že průvodčí byl z Žáka doslova v šoku.

V článku Lidových novin chybí už jen obvinění, že exministr k tomu všemu zasedl místo nebohé stařence a uhodil malé dítě. Pravda, redaktoři si to vynahradili tabulkou s výčtem všech úletů Žáka, ze kterého se očividně stává rozkošná politická holubí letka.  

Žák se nedávno vetřel na palubu vládního speciálu mířícího do Británie na oslavy 25. výročí pádu komunismu. Bělobrádek pak tvrdil, že ho nikdo nikam nezval. Zajímavé je, že Žák do Británie doletěl a zůstal tam s oficiální vládní delegací. Zkuste se někdy v Kbelích propašovat do vládního letounu a navíc ještě mezi delegáty, schválně, jestli uspějete. Žák to každopádně dokázal. Bod pro něj.

Pak se deník zmiňuje o tom, jak si bývalý šéf dopravy dovolil používat služební limuzínu i po odchodu z ministerstva. Přitom jde o naprosto běžnou praxi, Žák se tím nedopustil žádného prohřešku. Jenže najezdil celých 25 tisíc kilometrů! Jen si to přepočítejte, kolik tím projezdil peněz, lotr. A ještě ho vozil řidič. Další bod pro Žáka, každopádně.

Jízdu načerno Žák popírá. Možnosti jsou dvě, buď byl obviněn neprávem, nebo do vlaku vlezl skutečně bez jízdenky. I kdyby platila druhá varianta, taková bohémská drzost se dá spíš obdivovat než kritizovat. A navíc, ruku na srdce, kdo z vás (nebo tedy vašich známých) nikdy, ale vůbec nikdy nejel načerno?

Kdyby Lidovky sledovaly pod stejným drobnohledem svého majitele, udělaly by veřejnost větší službu než reportováním o politické mrtvole, která se ani do sněmovny loni nedostala (Žák vedl pražskou kandidátku tragikomické SPOZ). 

Zdroje:
Vlastní