Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Přímá volba prezidenta je v nedohlednu

Přímá volba prezidenta je v nedohlednu
zdroj: tisková zpráva

Neshody mezi vyjednávači ODS a ČSSD zmenšují pravděpodobnost přímé volby prezidenta. Poslední překážkou je otázka pravomocí hlavy státu při jmenování vedení České národní banky.

Vyjednavač sociálních demokratů pro otázku přímé volby prezidenta, poslanec Jeroným Tejc, podle deníku Právo zpočátku viděl úsilí dohodnout se, ale pak se situace změnila.  „Přiznám se, že po poslední schůzce se zástupci ODS jsem cítil menší snahu se dohodnout, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl Tejc.

Sobotkova strana prosazuje úpravu některých prezidentských pravomocí. Zásadní změnou je podle Tejce ta, která by prezidentovy návrhy na jmenování členů bankovní rady centrální banky podléhala souhlasu vlády nebo Senátu. V současné době není hlava státu v této věci ničím vázána.

„Nějaké finanční skupině může stát za to podpořit některého z vážných kandidátů, aby po vítězství jmenoval většinu členů bankovní rady ČNB. Ta by ovlivňovala fungování monetární politiky státu a vůbec všech regulací, které ČNB například vůči ostatním bankám má,“ cituje poslance deník Právo.

Věci Veřejné za přímou volbu

Šanci na dohodu o přímé volbě vidí na 60 až 70 procent. Poslanec odhaduje, že se mohl u ODS změnit poměr názorů vlivem roztržky v koalici. Upozornil, že přímou volbu prezidenta do programového prohlášení vlády prosazovaly hlavně Věci veřejné.

Obě strany si musí určit další termín jednání. Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil na dotaz Práva poznamenal: „Na rovinu říkám, že když někdo bude stavět předem podmínky, tak to je pro nás obtížně přijatelné.“