Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Přijeďte k nám na Gotberg!

Přijeďte k nám na Gotberg!
zdroj: tisková zpráva

Horké letní dny lákají k výletům, a proto pro vás máme jeden tip na jižní Moravu – přijeďte do vinařství Gotberg!

Spojte návštěvu moderní vinařské architektury s ochutnávkou kvalitních přívlastkových vín a sestavte si medailový žebříček podle vlastní chuti! Můžete si také vyzkoušet práci ve vinohradu (motyku zapůjčíme),  počítat ovečky a v meruňkovém sadu si utrhnout ovoce přímo ze stromu, jakmile meruňky dozrají. Samozřejmě můžete jen tak v klidu odpočívat na terase vinařství a se skleničkou v ruce pozorovat, jak slunce zapadá nad Pálavou a zdejšími Mušovskými jezery.

A co aktuálně můžete vidět ve vinici? Barevné kombinace, které se objevují jednou za tři roky! Zásluhu na tom mají hlavně rudé vlčí máky, žlutě kvetoucí hořčice a modrá svazenka. Co se týká vinné révy na našich čtyřech viničních tratích Panenský kopec, Sonberg, Svidrunk a Stará hora, téměř všechny keře v květnu výborně odkvetly a nyní čekají na déšť. Ten by vinná réva potřebovala, aby tvořící se bobule měly dostatek vody. Nad Popicemi nespadla ani kapka celých dvacet dnů. Podle vinohradníka Jaroslava Formana se rok 2014 zatím vyvíjí velice podobně jako rok 2009, kdy bylo krásné slunečné léto a hrozny dosahovaly vysoké cukernatosti. Zatím vše nasvědčuje tomu, že vinobraní začne dříve než v minulých letech.

Cestu na Gotberg najdete snadno. Autem se vydejte směrem po dálnici z Brna do Bratislavy a v Hustopečích (EXIT 25) sjeďte z dálnice do obce Popice, kde před Obecním úřadem odbočte doprava a pokračujte do kopce do vinařství Gotberg.  V Popicích zastavuje vlak (trať Brno – Břeclav). Ze zastávky vás čeká asi třicetiminutová procházka vesnicí a vinohrady. Ultra lehká letadla a vrtulníky mohou přistát na letišti Popice (400 metrů dlouhá a cca 15 metrů široká zpevněná přistávací dráha) a odtud se vydejte pěšky do Gotbergu. Krabice vín čeká jako odměna na první odvážlivce, kteří k nám přiletí horkovzdušným balonem! Dle povětrnostních podmínek je možné přistát v blízkosti vinařství.

Poznejte, ochutnejte a užijte si Gotberg!